Na hlavný obsah

Novými testovými otázkami chcú v Nemecku zabrániť antisemitom získať občianstvo

V teste bude mať väčšiu váhu téma antisemitizmu.

Novými testovými otázkami chcú v Nemecku zabrániť antisemitom získať občianstvo
Na ilustračnej snímke nemecký policajt. Foto: TASR/DPA

Cieľom nových testových otázok je zabrániť antisemitským osobám získať nemecké občianstvo.

Podľa spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej budú mať teraz v testoch potrebných na získanie občianstva väčšiu váhu témy ako antisemitizmus, právo Izraela na existenciu a život Židov v Nemecku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Tí, ktorí nezdieľajú naše hodnoty, nemôžu získať nemecký pas,“ uviedla v utorok (26. 3.) ministerka vnútra Faeserová v odpovedi na otázku pre časopis Der Spiegel. „Antisemitizmus, rasizmus a iné formy pohŕdania ľudskosťou vylučujú občianstvo. Toto sa nebude vôbec tolerovať,“ dodala.

Medzi otázkami, ktoré má Der Spiegel k dispozícii, sú aj otázky týkajúce sa názvu židovskej modlitebne, kedy vznikol štát Izrael a ako sa v Nemecku trestá popieranie holokaustu.

Podľa Faeserovej má Nemecko osobitnú zodpovednosť za ochranu Židov a štátu Izrael kvôli holokaustu, ktorý spáchal. „Táto zodpovednosť je dnes súčasťou našej identity,“ povedala ministerka. Dodala, že každý, kto chce získať nemecké občianstvo, musí túto nemeckú zodpovednosť uznať.

Dôkaz znalosti právneho poriadku

Test slúži ako dôkaz o znalosti právneho a spoločenského poriadku a životných podmienok v Nemecku.

Minulý rok nemecká vláda schválila výrazné uľahčenie udeľovania občianstva. To bude možné po piatich rokoch pobytu namiesto súčasných ôsmich a v dobrých prípadoch integrácie budú môcť ľudia získať nemecký pas už po troch rokoch.

Faeserová vtedy uviedla, že krajina potrebuje túto zmenu, aby mohla prilákať odborníkov, ktorých ekonomika zúfalo potrebuje vďaka jasnej perspektíve života v Nemecku.

Nemecko čelí nárastu protižidovských incidentov, okrem iného v dôsledku vojny v Pásme Gazy. Tú vyvolal teroristický útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet