Na hlavný obsah

Nemecko zrejme zavedie kontroly na hraniciach počas futbalových majstrovstiev Európy

Šampionát sa bude konať od 14. júna do 14. júla.

Nemecko zrejme zavedie kontroly na hraniciach počas futbalových majstrovstiev Európy
Oficiálne dresy nemeckej futbalovej reprezentácie na blížiace sa majstrovstvá Európy vo futbale. Foto: TASR/AP

Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová chce počas majstrovstiev Európy vo futbale zaviesť hraničné kontroly na hraniciach so všetkými krajinami susediacimi s Nemeckom. Povedala to pre noviny Rheinischen Post. Informovala o tom v utorok (26. 3.) tlačová agentúra DPA.

Cieľom je zabrániť vstupu do krajiny osobám, ktoré by sa mohli v Nemecku dopustiť násilia. Šampionát sa bude konať v nemeckých mestách od 14. júna do 14. júla.

„Počas turnaja budeme vykonávať dočasné kontroly na všetkých nemeckých hraniciach,“ povedala ministerka. Opatrenia majú zabrániť vstupu do krajiny osobám, ktoré by mohli v Nemecku páchať násilie.

Ministerka Faeserová spomenula napríklad islamských radikálov, extrémistov a násilných futbalových fanúšikov. „Pre mňa je bezpečnosť na Eure prioritou,“ povedala. Dodala, že nemecké orgány sa pripravujú na všetky možné hrozby.

Majstrovstvá Európy vo futbale sa konajú v desiatich nemeckých mestách a očakáva sa príchod veľkého počtu fanúšikov zo zahraničia. Nemecko v minulosti zaviedlo dočasné hraničné kontroly, keď hostilo veľké športové a politické podujatia. Napríklad počas konania majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2006 a stretnutia lídrov skupiny G7.

V polovici februára spolkové ministerstvo vnútra oznámilo, že predlžuje hraničné kontroly s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom do polovice júna. Nemecko zaviedlo tieto kontroly v októbri minulého roka z dôvodu vysokého počtu pokusov o nelegálne prekročenie hraníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport