Na hlavný obsah

OECD radí Slovensku, aby skrátilo rodičovskú dovolenku. Pre niektorých rodičov to však môže byť likvidačné

Upozornili na to odborníci.

OECD radí Slovensku, aby skrátilo rodičovskú dovolenku. Pre niektorých rodičov to však môže byť likvidačné
Na ilustračnej snímke kočík. Foto: RTVS

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Slovensku radí, aby skrátilo trojročnú rodičovskú dovolenku. Ministerstvo práce v reakcii vyzvalo, aby OECD prestala vytvárať tlak na skrátenie materskej či rodičovskej dovolenky.

Riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník v rozhovore v Aktuálne :24 upozornil, že Slovensko nemá dostatok dostupnej starostlivosti pre malé deti.

Ekonóm dodal, že správa OECD obsahovala aj informáciu, že Slovensko nemá dostatočne veľa zamestnaných mladých rodičov. Krajiny, v ktorých sa ženy vracajú do práce skôr, však majú zabezpečenú dostatočnú sieť predškolských zariadení. Mnohé z jaslí a škôlok na Slovensku sú súkromné a pýtajú si vysoké poplatky.

„Slovensko má najmenej jaslí z OECD, ešte viac jaslí má Turecko či Mexiko. V štatistikách, koľko hodín trávia deti v jasliach, sa Slovensko ani nenachádza, pretože z tak malého počtu detí sa nedá vyrátať priemer,“ kritizoval.

Podľa Páleníka by skrátenie rodičovskej dovolenky mohlo mierne pomôcť zlepšiť postavenie žien na pracovnom trhu. „Je tam však výrazne viac iných faktorov, ktoré vplývajú na to, že postavenie žien je na pracovnom trhu horšie,“ povedal. Ako príklady uviedol ich diskrimináciu a absenciu čiastkových úväzkov.

Rodičovská dovolenka nie je oddych

Eva Marková z neziskovej organizácie Jeden rodič podotkla, že rodičovská dovolenka nie je „oddych“. „Je to intenzívna každodenná práca, treba sa tomu dieťaťu venovať a rozvíjať ho po mentálnych i fyzických stránkach,“ doplnila.

Organizácia Jeden rodič sa venuje rodinám, kde je na výchovu detí rodič sám. „Na Slovensku chýbajú služby, nie je dostatok jaslí a škôlok, alebo vôbec dostupných služieb, ktoré by si rodič vedel dovoliť,“ upozornila Eva Marková.

Skrátenie rodičovských dovoleniek by podľa nej bolo „likvidačné“ pre takéto rodiny. Skonštatovala, že osamelý rodič je v niektorých prípadoch extrémne zaťažovaný.

„Osamelý rodič je nútený hľadať si prácu. Z praxe nám vyplynulo, že po prvom polroku si tí rodičia hľadajú prácu, často však uplynie päť až šesť rokov, kým si ju nájdu na riadnu pracovnú zmluvu,“ vysvetlila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika