Na hlavný obsah

Rast ekonomiky v najbližších rokoch zrýchli. Slovenské hospodárstvo sa podľa OECD ukázalo ako odolné

Vyplýva to z Ekonomického prehľadu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Rast ekonomiky v najbližších rokoch zrýchli. Slovenské hospodárstvo sa podľa OECD ukázalo ako odolné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rast slovenskej ekonomiky by mal z vlaňajších 1,1 percenta zrýchliť v tomto roku na 2,1 percenta a v roku 2025 na 2,6 percenta.

Inflácia bude postupne klesať z minuloročných 11 percent na 3,4 percenta v tomto a 2,7 percenta v budúcom roku.

Vyplýva to z aktuálneho Ekonomického prehľadu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o Slovensku, ktorý organizácia zverejnila v pondelok (18. 3.).

Slovenské hospodárstvo sa podľa OECD v čase energetickej krízy ukázalo ako odolné, ekonomické oživenie po pandémii COVID-19 sa však spomalilo. Inflácia síce spomalila, zostáva však stále vysoká. Kľúčovou výzvou je zlepšenie udržateľnosti verejných financií.

Očakávajú oživenie zahraničného dopytu

„Rast ekonomiky sa má v rokoch 2024 a 2025 zrýchliť. Nižšia inflácia povedie k rastu reálnych miezd a spotreby. Očakávané oživenie zahraničného dopytu a využitie európskych fondov podporí export a investície. Riziká sú spojené predovšetkým s možným opätovným rastom cien energií a problémami v dodávateľských reťazcoch,“ priblížila OECD.

Na zlepšenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií, ktoré budú čeliť výraznému starnutiu populácie, je podľa organizácie potrebná ambiciózna fiškálna konsolidácia. Pripomenula, že fiškálna politika počas pandémie a energetickej krízy zhoršila stav verejných financií.

„Potrebná je dôveryhodná strednodobá stratégia fiškálnej konsolidácie, ktorá by mala byť postavená na revízii výdavkov a ich zefektívnení,“ zdôraznila OECD.

Prípadné opatrenia na pomoc s rastúcimi životnými nákladmi by mali byť podľa nej cielené na domácnosti, ktoré nie sú dostatočne pokryté doterajšími sociálnymi opatreniami.

Posun daňového mixu zo zdaňovania práce na majetkové a environmentálne dane by ho spravil viac prorastový a priateľský k životnému prostrediu.

Prostriedky z eurofondov vytvárajú príležitosť na ambicióznu konsolidáciu bez obmedzenia investícií na digitalizáciu a „zelené“ hospodárstvo.

Zvyšovanie zamestnávania žien s malými deťmi by podľa OECD pomohlo na Slovensku znížiť rozdiel v odmeňovaní medzi mužmi a ženami, ako aj obmedziť vplyv zmenšujúcej sa pracovnej sily.

Pomohol by tomu napríklad zlepšený prístup k predškolským zariadeniam a vyššia flexibilita pracovných zmlúv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika