Na hlavný obsah

Okrem RTVS má vláda na muške aj Radu pre mediálne služby. Nahradiť ju má nový úrad

Úrad by mal dohliadať na objektívnosť médií.

Okrem RTVS má vláda na muške aj Radu pre mediálne služby. Nahradiť ju má nový úrad
Na snímke podpredseda parlamentu Andrej Danko a ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: RTVS

Slovensko bude mať nový mediálny úrad, dôjde k zrušeniu príslušných rád. Povedal to podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko v rozhovore pre portál startitup.sk.

Úrad by mal dohliadať na objektívnosť médií. Analytik upozorňuje, že tieto kompetencie má súčasná Rada pre mediálne služby.

SNS po RTVS uvažuje aj o náhrade Rady pre mediálne služby. Podľa predsedu strany má vzniknúť nový úrad, ktorý bude mať väčšie kompetencie: dohliadať na objektívnosť médií a regulovať aj digitálne platformy.

Novému mediálnemu úradu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

„Od nás vyžaduje Európska únia vybudovanie nového úradu. Ten nový úrad vznikne a chceme, ak médiá niečo napíšu, aby mali na to argumenty, fakty,“ vyhlásil Danko.

„Bude to nejaký ústredný orgán štátnej správy. Bude to rada, ktorej orgány bude menovať, samozrejme, parlament. Tam sa budú riešiť občiansko-právne spory tlačového charakteru, riešiť, samozrejme, regulácie ďalších médií,“ opísal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Analytik: EÚ chce presný opak

Objektívnosť médií a faktická podloženosť prezentovaných informácií už regulovaná je. Zabezpečuje ju Rada pre mediálne služby. „O tom, že niekto môže nahlásiť, a posudzujú to,“ povedala zástupkyňa riaditeľa Rady pre mediálne služby Lucia Michelčíková.

„Sú niektoré veci, ktoré nekryje nikto. Má to byť komplexný balík, ktorý má celý mediálny priestor ako keby zjednotiť a nejakým spôsobom vykonávať dohľad nad mediálnym priestorom,“ vysvetlil dôvod na zmenu Michelko.

Analytik tvrdí, že Európska únia žiadne zriaďovanie nového úradu nepožaduje, nariadenie si má každá krajina implementovať do existujúcich orgánov.

„Každá členská krajina by si mala zabezpečiť lokálneho koordinátora, čo celkom logicky by mala byť kompetencia súčasnej Rady pre mediálne služby,“ myslí si analytik MEMO´98 Ivan Godársky.

Podľa rady sú všetky spomínané kompetencie – kontrola faktickosti, ako aj dohľad nad sociálnymi médiami, zastrešené. „O tom, ako vyzerajú tie dohody,“ povedala Michelčíková.

Analytik vyhlásil, že zmenami v RTVS, zriadením Programovej rady a prípadným rušením mediálnych rád, vláda robí presný opak toho, čo od nás chce Európska únia v schválenom zákone o slobode médií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko