Na hlavný obsah

Bývalý predseda Rady STV: Ak má vláda s RTVS problém, tak je to vysvedčenie, že robí službu verejnosti dobre

Podľa Miroslava Kollára bolo zrušenie koncesionárskych poplatkov "hlúposť".

Bývalý predseda Rady STV: Ak má vláda s RTVS problém, tak je to vysvedčenie, že robí službu verejnosti dobre
Na snímke bývalý predseda Rady STV Miroslav Kollár. Foto: RTVS

Bývalý predseda Rady STV Miroslav Kollár v rozhovore pre Aktuálne :24 uviedol, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce „politicky ovládnuť obsah vysielania RTVS“.

Ministerstvo kultúry totižto predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhujú však viacero zmien.

Medzi nimi aj zmena voľby riaditeľa, vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

„Politické elity naprieč spektrom si myslia, že RTVS je tu pre nich. Ak si toto myslia, tak by prirodzene chceli, aby ste ich chválili a neotvárali nepríjemné kauzy,“ podotkol Kollár s tým, že táto predstava je „mylná“. Doplnil, že RTVS zo zákona existuje ako služba verejnosti, ktorá si ju platí.

„Ak má vládna garnitúra problém s RTVS, tak je to vysvedčenie, že do istej miery robí túto službu dobre,“ myslí si Miroslav Kollár.

Podľa neho bolo zrušenie koncesionárskych poplatkov „hlúposť“. „Príspevok sa nepodarilo zafixovať ústavnou väčšinou, bolo jasné, že sa stane nástrojom vydierania RTVS. Pokiaľ sa vládna moc rozhodne, že inštitúciu ovládne, tak si na to cestu nájde,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko