Na hlavný obsah

Orbán ako jediný významný politik v rámci EÚ zablahoželal Putinovi k znovuzvoleniu

V liste uviedol, že Maďarsko stojí na strane mieru.

Orbán ako jediný významný politik v rámci EÚ zablahoželal Putinovi k znovuzvoleniu
Zľava maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Maďarský premiér Viktor Orbán poslal Vladimirovi Putinovi list, v ktorom mu zablahoželal k znovuzvoleniu. Urobil tak po zverejnení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb v Rusku. Vo štvrtok (21. 3.) to podľa agentúry MTI povedal hovorca maďarskej vlády Bertalan Halasi.

Orbán sa tak stal jediným dôležitým politikom z EÚ, ktorý Putinovi zablahoželal k víťazstvu vo voľbách. Tie Západ označil za neslobodné a spravodlivé.

Maďarský premiér dal podľa Halasiho najavo spokojnosť s tým, že spolupráca medzi Maďarskom a Ruskom sa „zakladá na vzájomnom rešpekte, čo umožňuje diskusiu o dôležitých témach aj v súčasnej ťažkej geopolitickej situácii“.

Orbán Putinovi napísal, že Maďarsko stojí na strane mieru. Krajina je podľa neho „presvedčená, že udržiavať dialóg je základnou podmienkou pre čo najrýchlejšie zabezpečenie mieru“. Maďarský premiér šéfa Kremľa ubezpečil, že Maďarsko je pripravené s Ruskom spolupracovať v oblastiach, na ktoré sa nevzťahujú obmedzenia podľa medzinárodného práva.

Orbán udržiava s Moskvou spoluprácu napriek tomu, že Rusko už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine. Maďarská vláda kritizuje protiruské sankcie a odmieta Ukrajine posielať zbrane.

Až do parlamentných volieb na Slovensku bol Orbán v tomto prístupe v rámci EÚ osamotený. Po návrate k moci vlani na jeseň je k Rusku ústretovejší aj slovenský premiér Robert Fico a jeho vláda.

Únia v pondelok (18. 3.) k prezidentským voľbám v Rusku uviedla, že ich sprevádzal „alarmujúci nárast porušovania občianskych i politických práv“. Ruskí voliči podľa EÚ nemali skutočnú možnosť výberu a len obmedzený prístup k informáciám.

EÚ tiež dala najavo, že nikdy neuzná výsledky hlasovania, ktoré Rusko usporiadalo na okupovaných územiach Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet