Na hlavný obsah

Sama prežiť nedokáže, spájanie zamietli: Budúcnosť jedinej poľnohospodárskej školy na Liptove a Orave je otázna

Má málo študentov a veľký areál.

Sama prežiť nedokáže, spájanie zamietli: Budúcnosť jedinej poľnohospodárskej školy na Liptove a Orave je otázna
SOŠ polytechnická v Liptovskom Mikuláši. Foto: RTVS

Jediná poľnohospodárska škola na Liptove a Orave sa ocitla v patovej situácii. Poslanci krajského zastupiteľstva neschválili jej zánik, ale ani spojenie s inými školami v Liptovskom Mikuláši. Má pritom málo študentov a hrozí, že ekonomicky neprežije.

Areál školy je pre malý počet študentov nevyužitý. Poslanci preto navrhli predsedníčke kraja presunúť tam aj iné stredné školy.

„Pokiaľ by nebolo iné riešenie, tak by mohla predložiť aj návrh, aby bola škola súčasťou spojenej školy. To znamená, že zriaďovateľom by sa stalo mesto a zároveň by sa muselo rozhodnúť o tom, že areál školy, majetok by mesto dostalo do výpožičky, povedzme za jedno euro,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Prežije jediná poľnohospodárska škola na Orave a Liptove? Odpoveď zisťoval v reportáži v Aktuálne :24 redaktor RTVS Milan Velecký:

Poslanci však neschválili ani návrh na zrušenie školy, ani na jej zmenu. „Nepovažujem to za racionálne rozhodnutie, pretože neprináša stabilizáciu a ekonomické posilnenie škôl. Ďalší vývoj ukáže, či nebude nutné odložiť emócie nabok a vrátiť sa k vecnej diskusií,“ skonštatovala predsedníčka Žilinského kraja Erika Jurinová.

Chcú rušiť ďalšie školy

Vedenie kraja chce v rušení škôl pokračovať. Nielen na Liptove, ale aj v Turci, kde poslanci rovnako odmietli navrhované zmeny. „Trikrát bolo odmietnuté zastupiteľstvom návrh na vyradenie tejto školy zo siete škôl, tak už by asi bolo dobré prestať s týmito aktivitami,“ uviedol Blcháč.

„Práve v prípade racionalizácie platí, že nemôžeme robiť len ‚ľúbivé‘ politické rozhodnutia, ale rozhodnutia založené na faktoch, ktorých opodstatnenosť a správnosť sa preukáže v čase,“ pokračovala Jurinová.

Na to, aby jediná poľnohospodárska škola na Liptove a Orave ekonomicky prežila, jej chýba asi stovka študentov. Získať by ich mohli aj medzi budúcimi lanovkármi, vlekármi a vodičmi ratrakov.

„U nás pracovníci sú, ktorí už pracujú cez 40 rokov a postupne ich čaká odchod do dôchodku. A neexistuje na Slovensku aktuálne škola, ktorá by vychovávala plnohodnotných pracovníkov na tieto zariadenia,“ podotkol personálny riaditeľ stredísk cestovného ruchu Ľubomír Schwartz.

„Dať sem krízového manažéra, ktorý potiahne tú školu, zastabilizuje počet zamestnancov, zastabilizuje počet žiakov,“ vidí ako riešenie člen Rady školy a poslanec VÚC Erik Gezmický.

Priestor na vyjadrenie sme chceli dať aj predstaviteľom školy, o ktorej budúcnosť ide. Jej vedenie nám však odkázalo, že na našu ponuku nebudú reagovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny