Na hlavný obsah

Pán Július s manželkou sa už o seba nevedia postarať sami, opatrovateľku im platí kraj

Od apríla sa rozšíri do šiestich mikroregiónov.

Pán Július s manželkou sa už o seba nevedia postarať sami, opatrovateľku im platí kraj
Opatrovateľka Edita Lauková pomáha manželskému páru dôchodcov. Foto: RTVS

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa postará o ďalších seniorov priamo u nich doma. Centrá integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti rozširuje do šiestich mikroregiónov. Službu tak bude môcť od apríla využívať 140 obcí.

Pán Július z Novej Bane oslávi tento rok 85. narodeniny. S manželkou sa už o seba nevedeli sami postarať. Od novembra im preto pomáha opatrovateľka. „Robí nám nákup, upratuje nám, perie. Pre nás to bolo už veľkou záťažou,“ vysvetlil dôchodca Július.

„Chodím sem každý deň na štyri a pol hodiny. Odvediem k lekárovi, objednám na lekárske vyšetrenie. Podávam lieky. Opatrujem ešte jednu 73-ročnú pani, ktorá tiež žije sama,“ priblížila opatrovateľka Edita Lauková.

Starostlivosti o seniorov v BBSK sa v Správach RTVS venovala redaktorka Alžbeta Sujová:

Vznikne nové centrum

Aj keď v meste Nová Baňa už dlhoročne funguje terénna opatrovateľská služba, chceli sociálnu pomoc rozšíriť aj do ostatných obcí mikroregiónu. Vďaka projektu BBSK tu vznikne centrum integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti.

„Náš spád je štrnásťtisíc obyvateľov, je tu pomerne rozsiahly mikroregión, čo sa týka aj vzdialenosti aj dojazdového času. Niektoré obce sú od Novej Bane vzdialené aj 20 kilometrov. Skvalitní sa služba a sprístupní sa väčšiemu počtu ľudí,“ uviedol primátor mesta Nová Baňa a zástupca Združenia mikroregiónu Nová Baňa Branislav Jaďuď.

K existujúcim štyrom takýmto centrám sa pridá ďalších šesť. Pokrytá bude už štvrtina územia banskobystrického kraja.

„Sme prvý kraj od roku 2021, kde tento projekt integrovanej sociálnej a zdravotnej starostlivosti poskytujeme. Do dnešného dna využilo túto pomoc 60 obcí a približne 300 ľudí klientov, ktorým sme vďaka tomuto projektu poskytovali naozaj dôstojnú starobu a život vo svojom domácom prostredí,“ priblížil predseda BBSK Ondrej Lunter.

Monitorovacie náramky

Samosprávny kraj získal na tento projekt vyše dvoch miliónov eur z programu Slovensko a ďalších viac ako 100-tisíc dá na spolufinancovanie monitorovacích náramkov.

„Poskytnutie služby monitorovania a signalizácie potrebnej pomoci, kde tiež vieme pomáhať ľudom, ktorí majú zhoršený zdravotný stav, zotrvať bezpečne doma,“ uviedla riaditeľka Odboru sociálnych služieb Úradu BBSK a garantka projektu Denisa Nincová.

V každom centre budú pracovať traja zamestnanci – koordinátor, sociálny pracovník a pracovník so zdravotným vzdelaním. Počet opatrovateliek bude závisieť od počtu odkázaných ľudí na túto službu v každom mikroregióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny