Na hlavný obsah

Pri ostreľovaní na juhu Libanonu utrpelo zranenia niekoľko pracovníkov OSN

Izrael odmieta zodpovednosť.

Pri ostreľovaní na juhu Libanonu utrpelo zranenia niekoľko pracovníkov OSN
Základňa misie OSN v Libanone UNIFIL. Foto: TASR/AP

Na juhu Libanonu v sobotu (30. 3.) utrpelo zranenia niekoľko pozorovateľov OSN, keď vykonávali hliadku pri hraniciach s Izraelom. Zranení boli traja pozorovatelia a jeden Libanonec, uviedla na sieti X misie OSN UNIFIL.

Podľa nej išlo o hliadku misie UNTSO, ktorá UNIFIL pomáha a ktorá je tiež misiou OSN. V oblasti sa takmer každý deň ostreľuje izraelská armáda a libanonské hnutie Hizballáh. Libanonské médiá pripísali zodpovednosť Izraelu, ktorého armáda to odmietla. Incident odsúdil aj libanonský premiér Nadžíb Mikátí.

„Bezpečnosť personálu OSN sa musí zaručiť. Všetci aktéri majú zodpovednosť na základe medzinárodného humanitárneho práva zabezpečiť ochranu nebojujúcim osobám. Vrátane členov mierových jednotiek, novinárov, zdravotníkov a civilistov,“ uviedla UNIFIL na sieti X.

Zároveň vyzvala všetky strany, aby zastavili ostreľovanie. To na libanonsko-izraelskej hranici trvá už dlhé roky a zintenzívnilo sa v poslednom polroku v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy.

Agentúra Reuters už skôr dopoludnia informovala s odvolaním sa na dva svoje zdroje, že izraelské ostreľovanie juhu Libanonu ráno zasiahlo vozidlo, v ktorom išli pozorovatelia OSN.

Izraelská armáda túto informáciu poprela. „Izraelská armáda nezasiahla dnes vozidlo UNIFIL v oblasti Rmajša,“ uviedla armáda podľa Reuters. Obec Rmajš leží na juhu Libanonu pri hraniciach s Izraelom.

Aj libanonská štátna agentúra NNA v sobotu uviedla, že pri rannom útoku dronom v oblasti Rmajša dostalo zásah vozidlo mierových jednotiek OSN. A že sa pri tom zranilo niekoľko členov jednotiek UNIFIL a jeden libanonský občan. Hovorca UNIFIL Andrea Tenenti však uviedol, že išlo o pešiu hliadku.

Misie OSN

Už v novembri zasiahla izraelská strela vozidlo hliadky UNIFIL v južnom Libanone, incident sa zaobišiel bez zranení. UNTSO je misia OSN pre dodržiavanie prímeria, ktorá vznikla v roku 1948 počas prvej arabsko-izraelskej vojny a snaží sa o mier na Blízkom východe.

Jednotky OSN UNIFIL v Libanone, ktoré majú teraz asi desaťtisíc členov, vytvorili v roku 1978 a mali dohliadať na odchod izraelskej armády z juhu Libanonu. Tam Izrael vpadol pre útoky palestínskych radikálov na Izrael, čo neskôr urobil ešte niekoľkokrát.

V roku 2000 sa izraelské jednotky z Libanonu stiahli. V roku 2006 však opäť Hizballáh a izraelská armáda zviedli päťtýždňové boje a odvtedy sa obe strany ostreľujú cez izraelsko-libanonskú hranicu.

Ostreľovanie izraelská armáda a Hizballáh zintenzívnili od vlaňajšieho októbra, keď palestínske hnutie Hamas, spriaznené s Hizballáhom, vykonalo bezprecedentný teroristický útok z Pásma Gazy na Izrael.

Od októbra si ostreľovanie cez libanonsko-izraelskú hranicu vyžiadalo smrť asi desiatich izraelských vojakov, okolo 260 bojovníkov Hizballáhu a tiež niekoľkých izraelských civilistov a šiestich desiatok civilistov na libanonskom území.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet