Na hlavný obsah

Ruská tajná služba zmarila pokus o ďalší teroristický útok na juhu krajiny

Zadržaným zabavila výbušné zariadenie a chemikálie.

Ruská tajná služba zmarila pokus o ďalší teroristický útok na juhu krajiny
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruská tajná služba FSB zadržala tri osoby, ktoré plánovali bombový útok v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Podľa vyhlásenia FSB, o ktorom informovala agentúra TASS, trojica pochádza z bližšie neurčenej stredoázijskej krajiny.

Ruskom pred týždňom otriasol teroristický útok v koncertnej hale v Krasnogorsku pri Moskve, v súvislosti s ktorým ruské úrady zadržali 11 ľudí. Väčšina z nich je z Tadžikistanu.

FSB v komuniké uviedla, že zabránila plánovanému teroristickému činu troch občanov jednej zo stredoázijských krajín. Údajne chceli „odpáliť nálož na jednom z frekventovaných miest v Stavropoľskom kraji“. Tajná služba dodala, že zadržaným zabavila podomácky vyrobené výbušné zariadenie či chemikálie.

Ruská televízia odvysielala zábery, na ktorých FSB zatýka niekoľko mužov.

Útok na koncertnú halu Crocus City Hall na predmestí ruskej metropoly bol jedným z najtragickejších nešťastí v Rusku za desiatky rokov. Podľa v piatok (29. 3.) aktualizovanej bilancie si vyžiadal najmenej 144 mŕtvych a 360 zranených.

K útoku sa opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Naposledy tak urobila vo štvrtok (28. 3.), niekoľko hodín po tom, ako ruský vyšetrovací výbor uviedol, že má dôkazy o finančných väzbách útočníkov na Ukrajinu, proti ktorej Moskva vedie vojnu. Kyjev zapojenie do teroristického útoku pri Moskve popiera.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet