Na hlavný obsah

Putin nebral vážne varovania, hovorí o útoku na okraji Moskvy nemecká odborníčka na obranu

Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov, aby sa vyhýbali veľkým davom.

Putin nebral vážne varovania, hovorí o útoku na okraji Moskvy nemecká odborníčka na obranu
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Predsedníčka výboru Nemeckého spolkového snemu (Bundestagu) pre obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová povedala, že piatkový (22. 3.) teroristický útok na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal vyše 130 životov, je „vážnym úderom“ pre ruské bezpečnostné úrady. Informuje o tom agentúra DPA.

V rozhovore pre denník Bild Stracková-Zimmermannová, ktorá je odborníčkou na obranu zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), uviedla, že Rusi pred útokom dostali varovania.

Západné a americké tajné služby varovali, že útok hrozí bezprostredne začiatkom mesiaca. Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov, aby sa vyhýbali veľkým davom, pretože prišli správy, že extrémisti plánujú v ruskom hlavnom meste útok na veľké zhromaždenia ľudí vrátane koncertov.

Šéfka výboru vyjadrila aj pobúrenie, že neboli urobené dodatočné bezpečnostné opatrenia, keďže existovali spravodajské informácie „týkajúce sa dokonca osobitne koncertov“.

Mylné vyhodnotenie

„Je evidentné, že (ruský prezident Vladimir) Putin tieto varovania úplne mylne vyhodnotil a nebral ich vážne a snaží sa od nich odvrátiť pozornosť,“ dodala.

Putin v príhovore k domácej spravodajskej službe FSB tento týždeň ešte pred útokom zľahčoval tieto varovania ako provokácie Západu zamerané na destabilizáciu Ruska.

Ozbrojení muži v piatok zaútočili strelnými zbraňami na návštevníkov koncertu v komplexe Crocus City Hall na severozápadnom predmestí Moskvy, zabili 133 ľudí a zranili ďalších vyše 100, ako uvádzajú ruské úrady.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila v sobotu (23. 3.) rozostreté fotografie údajných útočníkov, predtým sa prihlásila k zodpovednosti za útok na koncertnú sálu.

Putin však po zatknutí niekoľkých podozrivých vyhlásil, že „stopy“ naznačujú, že za piatkovým útokom je Ukrajina. Kyjev okamžite tieto obvinenia odmietol.

Namiesto brutálnej vojny proti Ukrajine by sa mal Putin postaviť proti terorizmu, spolu s ostatnými krajinami po celom svete, vyhlásila Stracková-Zimmermannová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet