Na hlavný obsah

Bankomaty v Etiópii vydali ľuďom pre poruchu milióny eur

Banka žiada svojich klientov, aby peniaze vrátili.

Bankomaty v Etiópii vydali ľuďom pre poruchu milióny eur
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najväčšia etiópska banka čelila v noci z piatka na sobotu (16. 3.) technickej poruche vo svojom systéme. Chyba umožnila, že ľudia si z jej bankomatov mohli vybrať viac peňazí, ako mali na účtoch.

Aplikácia banky zase umožňovala prevody do iných bankových inštitúcií s podobnou poruchou. Štátna Etiópska komerčná banka (CBE) počas výpadku vydala 41 miliónov dolárov (takmer 38 miliónov eur) a teraz žiada svojich klientov, aby peniaze vrátili, informoval o tom portál BBC.

Najviac túto chybu využili vysokoškolskí študenti, ktorí správu o technickej poruche šírili cez sociálne sieti a skupinové chaty. V univerzitných areáloch sa dokonca tvorili dlhé rady pred bankomatmi. Ľudia sa rozišli až po zásahu polície, ktorá výbery zastavila. Odstránenie poruchy však trvalo niekoľko hodín.

Väčšina študentov z bankomatov vybrala peniaze medzi polnocou a druhou hodinou ráno miestneho času (medzi 21.00 h v piatok a polnocou SEČ).

Najmenej tri univerzity vyzvali svojich študentov, aby vrátili nelegálne získané peniaze. Zamestnanec univerzity Dilla uviedol, že pracovníci banky chodili po areáli univerzity a niektorí študenti im peniaze dobrovoľne vrátili.

Banku CBE založili v roku 1942 a spravuje účty 38 miliónov ľudí. Jej riaditeľ Abe Sano potvrdil, že za väčšinou výberov stoja študenti.

Odmietol zverejniť sumu, o ktorú banka prišla, ale uviedol, že je v pomere k aktívam banky malá. Zároveň vylúčil, že by chyba bola výsledkom kybernetického útoku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet