Na hlavný obsah

Teplé počasie potešilo zberačov medvedieho cesnaku. Mali by byť na pozore, nie v každej oblasti je zber povolený

Treba si dávať pozor aj na to, či naozaj zbierame medvedí cesnak.

Teplé počasie potešilo zberačov medvedieho cesnaku. Mali by byť na pozore, nie v každej oblasti je zber povolený
Ilustračná snímka - medvedí cesnak. Foto: TASR/Roman Hanc

Medvedí cesnak sa vďaka teplému počasiu tento rok rastie skôr. Posledné roky budí táto rastlina obrovský záujem konzumentov. Jej zber je však v niektorých lokalitách zakázaný a môže skončiť pokutou.

Veľa vitamínov bez sprievodu výrazného cesnakového zápachu tak, ako je to pri bežnom kuchynskom cesnaku. Aj preto je medvedí cesnak čoraz obľúbenejší. Rastie v lesoch, hájoch ale aj v oddychových lokalitách v obciach.

„Vyskytuje sa aj v parkoch, kde tvorí monodominantný druh v podraste listnatých drevín,“ ozrejmila botanička Helena Vojteková.

„Vo voľnej krajine, čo sa týka 1. a 2. stupňa ochrany prírody, ho je možné zberať, od tretieho stupňa v žiadnom prípade,“ upozornil ochranár Viktor Mlynek.

Aké pravidlá sa týkajú zberu medvedieho cesnaku zisťovala v Správach RTVS z regiónov Jana Obrancová:

Platí tam totiž zákaz. Tak je to aj v chránenom parku pri kaštieli v Novej Vsi nad Žitavou, kde majú so zberačmi svoje skúsenosti.

Tešíme sa každému návštevníkovi parku, ale títo cesnakoví návštevníci nám robia viac problémov, ako úžitku. Nemáme obecnú políciu, nie je to v našich silách, aby sme to kontrolovali,“ podotkla starostka Novej Vsi Nad Žitavou Mária Korčoková.

Na kontroly preto vyrážajú ochranári. Pri tej dnešnej na zberačov nenarazili – zrejme aj pre posunutú sezónu. „V lokalitách, kde platí ten 3. až 5. stupeň ochrany prírody môžeme udeliť v blokovom konaní pokutu do 3 300 eur,“ upovedomil Mlynek.

Pri zbere medvedieho cesnaku si treba dávať pozor nielen na lokalitu, ale aj na to, či skutočne zbierame medvedí cesnak. V prírode si ho totiž môžeme aj pomýliť. A to s listami podobnou, avšak jedovatou konvalinkou voňavou.

„Konvalinke voňavej listy rastú vždy tak oproti sebe dva a vždycky vyrastajú zo spoločnej stonky. Listy cesnaku vyrastajú v podstate priamo spod zeme, konvalinka voňavá nevonia po cesnaku a medvedí cesnak vonia výraznou vôňou,“ vysvetlila Vojteková. V prírode sa bude vyskytovať ešte asi dva mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko