Na hlavný obsah

Medzi ošípanými sa rozšíril mor. Na strednom Slovensku zaznamenali niekoľko prípadov

Pri domácich ošípaných je stopercentná úmrtnosť.

Medzi ošípanými sa rozšíril mor. Na strednom Slovensku zaznamenali niekoľko prípadov
Ilustračná snímka ošípaných. Foto: RTVS

Na strednom Slovensku zaznamenali v posledných týždňoch niekoľko prípadov afrického moru ošípaných u diviakov. Regionálna veterinárna a potravinová správa upozorňuje, že diviačia zver je reálnym zdrojom nákazy a bezprostredne ohrozuje chovy domácej ošípanej.

Za posledný mesiac zaznamenali veterinári sedem prípadov afrického moru ošípaných v okresoch Banská Štiavnica a Žarnovica. Išlo buď o uhynutého alebo uloveného diviaka. Odborníci predpokladajú ďalšie šírenie vírusu, čo môže ohroziť chov domácich ošípaných.

„Africký mor ošípaných je vírusové ochorenie, ktoré je prenosné na všetky sviňovité, nie je prenosné na človeka. Typické pri domácich ošípaných je takmer stopercentná úmrtnosť pri tomto ochorení,“ informovala riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Žiari nad Hronom Terézia Pallerová.

RVPS vyzýva všetkých chovateľov ošípaných v regióne na dodržiavanie preventívnych opatrení. „K ošípaným vstupovať prezlečený, nie vonku z prírody, neskrmovať čerstvé veci pre ošípané, nepodstielať slamou, napríklad vhodné sú piliny, takisto neskrmovať odpady z jedla,“ upozornil riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Martin Nevoľný.

Podľa veterinárov je najčastejším prenášačom afrického moru ošípaných človek. „Je to vírusové ochorenie, čiže šíri sa na topánkach, autami, diviakmi. Keď je nakazený, diviak by niekade prešiel, tak prejdete tadiaľ vy a donesiete si to domov z prechádzky so psom, z hríbov,“ povedal Nevoľný.

Viac o more ošípaných zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Lukáš Urbašík:

Liek neexistuje

Na africký mor ošípaných v súčasnosti neexistuje liek ani vakcína. Najúčinnejším riešením je preto podľa odborníkov regulácia diviačej populácie. Vírusové ochorenie je na Slovensku od roku 2019. Odvtedy poľovníci ulovili viac ako 300-tisíc diviakov.

„Poľovníci musia loviť, dokonca štát vyplácal aj zástrelné za ulovené diviaky. Minulá sezóna bola v podstate na úrovni tej predchádzajúcej. Takže viac ako dve tretiny územia už je s minimálnym počtom diviačej zvery,“ uviedol viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Okrem Slovenska zápasia s africkým morom aj naši susedia v Poľsku a Maďarsku, rovnako v pobaltských krajinách a v Bulharsku. Najviac prípadov afrického moru ošípaných v Európe zaznamenali v Rumunsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny