Na hlavný obsah

Turecko chce hostiť mierové rokovania Ruska a Ukrajiny, povedal Erdogan

Vyhlásil to po stretnutí s Volodymyrom Zelenským v Istanbule.

Turecko chce hostiť mierové rokovania Ruska a Ukrajiny, povedal Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Turecko chce hostiť mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Vyhlásil to v piatok (8. 3.) turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii po stretnutí s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským v Istanbule. Informovala o tom agentúra AFP.

„Sme pripravení hostiť mierový samit aj s prítomnosťou Ruska,“ citovala Erdoganove slová na svojom webe turecká spravodajská televízia A News.

Erdogan podľa vlastných slov zdôraznil podporu územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny, ktorú nazval strategickým partnerom Turecka.

„Regionálne a globálne dôsledky vojny na Ukrajine sa zhoršujú. Napriek diplomatickým krokom, ako nami zorganizované rokovania v Istanbule v marci 2022, ktoré mohli nastoliť cestu k mieru, k pokroku nedošlo,“ uviedol Erdogan.

„Ostávame solidárni s Ukrajinou. Zároveň ale budeme pokračovať v úsilí smerujúcom k ukončeniu vojny a dosiahnutiu spravodlivého mieru na základe rokovaní,“ povedal turecký prezident.

Dohoda o vývoze ukrajinského obilia

Pochvalne sa vyjadril o Čiernomorskej obilnej iniciatíve, ktorú predvlani sprostredkovalo Turecko v spolupráci s OSN. Táto dohoda potom na rok umožnila vývoz ukrajinského obilia do sveta cez Čierne more. Podľa Erdogana zabránila globálnej potravinovej kríze.

„Táto dohoda sa zrodila v tejto sále. Chceme poskytnúť podporu ďalšej dohode,“ vyhlásil Erdogan.

Ako ďalej informoval, so Zelenským rokovali o bezpečnosti prístavov a plavby v Čiernom mori, výmene zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom a o potravinovej bezpečnosti. Podľa jeho slov mali na veci rovnaký názor.

„Nie sme bez nádeje. Veríme, že existujú príležitosti, ktoré Turecko svojím postojom dokáže sprostredkovať,“ zdôraznil najvyšší turecký predstaviteľ.

Podľa agentúry Anadolu tiež oznámil, že Turecko poskytne významnú čiastku na obnovu Ukrajiny po skončení vojny. Ocenil, že bilaterálny obchod s Ukrajinou ostáva stabilný aj počas vojny.

„Skoré nadobudnutie platnosti dohody o voľnom obchode (s Ukrajinou) nepochybne dodá našim vzťahom nový impulz,“ dodal Erdogan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet