Na hlavný obsah

Volebné moratórium začne dva dni pred voľbami prezidenta. Za jeho porušenie hrozí pokuta

Moratórium prvého kola prezidentských volieb sa začína 20. marca o polnoci.

Volebné moratórium začne dva dni pred voľbami prezidenta. Za jeho porušenie hrozí pokuta
Ilustračná snímka - volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: TASR/Martin Palkovič

Volebné moratórium začne platiť o polnoci z 20. na 21. marca, teda dva dni pred voľbami prezidenta. Povieme si, čo je počas neho zakázané a aká pokuta za porušenie volebného moratória hrozí. Prvé kolo volieb bude 23. marca, prípadné druhé kolo o dva týždne neskôr 6. apríla tohto roka.

Podľa zákona začína platiť volebné moratórium 48 hodín pred volebným dňom. Moratórium prvého kola prezidentských volieb sa začína 20. marca o polnoci. Počas volebného moratória majú prezidentskí kandidáti zakázanú akúkoľvek vlastnú propagáciu.

„Rovnako nesmú zverejňovať ani oni, ani nikto iný prieskumy verejnej mienky. Čiže počas moratória je naozaj takzvané volebné ticho. Nesmie sa vysielať ani politická reklama, ani nejaké aktivity pri stretnutí s občanmi a tak ďalej,“ informoval politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Volebnému moratóriu sa v Správach RTVS venovala Barbora Škulová:

Moratórium sa nevzťahuje na volebné plagáty vylepené počas volebnej kampane. Kandidáti ich tak nemusia odstrániť pred začiatkom moratória.

Moratórium trvá až do zatvorenia volebných miestností. To znamená, že ak budú niektoré volebné miestnosti pre komplikácie otvorené dlhšie, aj volebné moratórium bude trvať dlhšie.

Ak kandidát na prezidenta SR poruší volebné moratórium, štátna komisia mu uloží pokutu od päťtisíc do 50-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko