Na hlavný obsah

Návrh zákona o RTVS sa zmení, pripustil Machala. Riaditeľa nebudú môcť odvolať bez dôvodu

Tento bod bol v rozpore s európskou legislatívou.

Návrh zákona o RTVS sa zmení, pripustil Machala. Riaditeľa nebudú môcť odvolať bez dôvodu
Zľava Ľuboš Machaj, Zora Jaurová, Roman Michelko a Lukáš Machala v relácii Ako ďalej, RTVS? Foto: RTVS

Z návrhu zákona o RTVS vypadne bod na základe, ktorého by bolo možné odvolať generálneho riaditeľa verejnoprávneho média bez udania dôvodu. V mimoriadnej relácii Ako ďalej, RTVS? to uviedol generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.

Podľa neho ide o jediný bod návrhu zákona, ktorý je v rozpore s európskou legislatívou.

Verejnoprávnosť médií

„Vytvára sa tu obraz, že predtým tu bola verejnoprávnosť úplne dokonalá a až teraz sa tu niečo zásadne mení,“ vyhlásil predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Michelko. Dodal, že v RTVS pracujú viacerí novinári, ktorí podľa jeho názoru nikdy nemali pracovať vo verejnoprávnom médiu.

„Čo je verejnoprávnosť? Ja by som ju definoval tromi základnými parametrami – objektívnosť nestrannosť a vyváženosť. Verejnoprávne médiá majú dávať priestor všetkým relevantným názorom,“ povedal.

Návrh zákona ostro kritizovala Zora Jaurová z parlamentného výboru pre kultúru a médiá. „Som presvedčená, že ak sa idú robiť nejaké zmeny, tak sa majú robiť na základe nejakých dát a riadnym legislatívnym procesom a tí, ktorí tie zmeny robia ich musia vysvetliť a obhájiť. Obávam sa, že tu sa nestalo nič z tohto,“ povedala.

„Reakcia odbornej a širokej verejnosti na Slovensku a medzinárodných a európskych inštitúcií hovorí o tom, že predložený návrh je problematický a kontroverzný,“ dodala.

Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala tvrdí, že existujú relevantné dôvody na zmeny vo fungovaní verejnoprávnych médií. Vyhlásil, že mesačne eviduje niekoľko desiatok podaní na problematické vysielanie RTVS. „Ľudia sú nespokojní s tým, ako RTVS narába s financiami daňových poplatníkov,“ povedal.

To, že na Radu pre mediálne služby prišli počas jeho úradovania desiatky podaní, potvrdil aj Machaj. „Je to jediný orgán, ktorý môže posudzovať či, nielen RTVS, ale aj iné médiá, dodržiavajú zákon. „Rada však skonštatovala len dvakrát, že išlo o porušenie,“ zdôraznil. Generálny riaditeľ RTVS dodal, že iné konkurenčné média dostali vysoké pokuty za porušenia zákona, ale RTVS ani jednu.

„Mal by byť záujem, aby sa verejnoprávny priestor vzďaľoval od politickej moci a tu je to opačne,“ uviedol.

Európske modely

Machala tvrdí, že pri kreovaní zákona vychádzali z viacerých modelov verejnoprávnych médií v Európe. „Rady sa kreujú pri každom verejnoprávnom vysielateľovi v Európe inak. Vychádzali sme z modelov, ktoré fungujú,“ povedal. Spomínal nórsky, španielsky, taliansky či slovinský model.

„Som prekvapená na aké modely sa pán Michelko odvoláva. Takýto model nemá obdobu. Žiadny z modelov čo ste spomínali nemá nič spoločné s týmto návrhom,“ reagovala Jaurová

Zákon je podľa nej pripravený extrémne zle, čo podľa nej potvrdzuje aj fakt, že ho do parlamentu dali v čase, kedy sa v EÚ prijal akt o slobode médií.

„Celý návrh zákona je v súlade s európskym aktom o slobode práva. Až na článok, že rada môže odvolať riaditeľa aj bez udania dôvodu, ale to budeme rešpektovať,“ oponoval Machala.

Dodal, že akt o slobode médií veľmi víta, konečne si podľa neho zadefinujeme, čo sú slobodné médiá.

Navrhované zmeny

Rozhlas a televízia Slovenska kritizuje návrh zákona, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo ministerstvo kultúry.

Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhujú však viacero zmien. Medzi nimi aj zmena voľby riaditeľa, vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie. Telerozhlas pripravuje sériu pripomienok.

Proti legislatíve sa ohradili aj zamestnanci a externí spolupracovníci RTVS. Pod list, v ktorom žiadajú stiahnutie návrhu, sa podpísalo už viac ako tisíc pracovníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko