Na hlavný obsah

Z Kyjeva hlásili výbuchy. Na viacerých miestach horelo, evidujú aj zranených obyvateľov

Prezident Zelenskyj žiada o pomoc.

Z Kyjeva hlásili výbuchy. Na viacerých miestach horelo, evidujú aj zranených obyvateľov
Kyjev po ruskom útoku. Foto: TASR/AP

Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili vo štvrtok (21. 3.) ráno desiatky výbuchov. Predchádzalo tomu vyhlásenie poplachu, ktorý v noci na štvrtok vyvolali rakety a drony vypustené nad územie Ukrajiny ruskou armádou.

Ako s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Kyjeve spresnila agentúra AFP, okrem výbuchov bolo v meste počuť aj paľbu protivzdušnej obrany. Tá odrážala nočný ruský raketový útok.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že z viacerých okresov mesta hlásili dopady úlomkov ruských rakiet na bytové domy, podniky, škôlku či autá. Na viacerých miestach vypukli požiare. Došlo aj k zraneniam ľudí.

Úrady v Kyjeve nateraz letecký poplach neodvolali a naďalej obyvateľov mesta vyzývajú, aby zostali v krytoch alebo sa uchýlili na čo najbezpečnejšie miesto.

Ukrajinské letectvo predtým informovalo, že rakety, ktoré sa nachádzali vo vzdušnom priestore Žytomyrskej a Rivnianskej oblasti, neustále menili kurz a nakoniec leteli smerom na Kyjev.

„Bolo zaznamenané odpálenie aerobalistických rakiet Ch-47M2 Kinžal v smere na Kyjev,“ informovalo ukrajinské letectvo o 05.00 h miestneho času.

Pre raketovú hrozbu bol však v noci na štvrtok vyhlásený poplach na celom území Ukrajiny, doplnila britská stanica BBC. Najprv bol poplach vyhlásený v Doneckej, Dnepropetrovskej, Záporožskej a Charkovskej oblasti. Následne sa hrozba raketových útokov rozšírila do všetkých južných a východných oblastí a potom aj do celej krajiny.        

Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl paralelne s tým informovali o vzlete asi deviatich strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne v Murmanskej oblasti a o pravdepodobnosti odpálenia riadených striel počas noci.

Kyjev zažil takúto masívnu vlnu útokov naposledy koncom januára, doplnila BBC.

Zelenskyj žiada o pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval západné krajiny, aby prejavili „politickú vôľu“ pomôcť Kyjevu po nočnom ruskom útoku na hlavné mesto. Informuje o tom agentúra AFP.

„Takýto teror pokračuje každý deň a noc. Je možné ho ukončiť prostredníctvom celosvetovej jednoty,“ povedal Zelenskyj. Vyzval Západ, aby poslal Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany. Podľa neho nemajú Rusi rakety, ktoré by takéto popredné systémy dokázali obísť.

Žiadosť o pomoc prichádza po štvrtkovom ruskom raketovom útoku na Kyjev, ktorý zranil v hlavnom meste a okolitých regiónoch 17 ľudí. Poškodené boli aj obytné budovy a priemyselné zariadenia, oznámili predstavitelia ukrajinskej metropoly. Ukrajinské vzdušné sily však zostrelili všetky rakety smerujúce na mesto, informovala agentúra Reuters.

Išlo o prvý pokus o raketový útok na ukrajinské hlavné mesto od začiatku februára, uviedol šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Popko. Útok prišiel po zintenzívnení ukrajinských útokov na ruské pohraničné regióny a ropné rafinérie v priebehu posledných dvoch týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet