Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová: Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie

Prezidentka kritizuje návrh ministerstva kultúry.

Zuzana Čaputová: Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

K návrhu zákona o zmenách v RTVS sa vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Neexistuje podľa nej žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS. V súvislosti s krokmi Ministerstva kultúry SR hovorí o snahe o politické ovládnutie.

„Návrh zákona z dielne ministerstva kultúry vyjadruje nepochopenie pojmu verejnoprávnosť. Ide tiež o nepochopenie civilizačného priestoru, v ktorom sme sa po páde totality rozhodli fungovať, a ktorého súčasťou sú aj silné a nezávislé verejnoprávne média,“ reagovala Čaputová.

„Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie a s tým nemožno súhlasiť,“ uviedla prezidentka.

Predstavitelia Ministerstva kultúry SR, predseda koaličnej SNS Andrej Danko a minister životného prostredia na štvrtkovej (14. 3.) tlačovej konferencii uviedli, že dôvodom na zmeny vo fungovaní Rozhlasu a televízie Slovenska je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna.

Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase predložil rezort kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Okrem iného má vzniknúť programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko