Na hlavný obsah

Ako odpovie Izrael na útok Iránu? Eskalácia by mohla vyústiť do vojny, ktorá by sa ťažko dala zastaviť, myslia si analytici

Podľa vojnového stratéga má Izrael štyri možnosti.

Ako odpovie Izrael na útok Iránu? Eskalácia by mohla vyústiť do vojny, ktorá by sa ťažko dala zastaviť, myslia si analytici
Irán vypúšťa bojové drony na Izrael. Foto: Profimedia

Spojené štáty ako najbližší partner Izraela sa po útoku Iránu sústredia na deeskaláciu konfliktu. Podľa analytikov by totiž mohol vyústiť do regionálnej vojny a do špirály nenávisti, ktorú by sa len ťažko dalo zastaviť. Vojnový stratég a austrálsky generál Mick Ryan načrtol štyri možnosti, ako môže Izrael na iránsky útok reagovať.

Izrael vyslal jasný signál, že nočné iránske útoky si vyžiadajú nejakú odvetu. Mick Ryan popisuje ich možné štyri scenáre.

Prvý scenár hovorí, že Izrael sa môže rozhodnúť na útok priamo nereagovať. V tom prípade však hrozí, že by na Blízkom východe vytvoril nový normál, v ktorom Irán môže kedykoľvek zaútočiť na Izrael, a to bez dostatočnej odvety.

Druhá možnosť opisuje útok Izraela na vojenské ciele priamo v Iráne. Tel Aviv už v minulosti nacvičoval útoky dlhého dosahu proti Teheránu, preto je podľa analytika schopný uskutočniť ich v krátkom čase.

Túto odvetu by zrejme sprevádzali kybernetické útoky, informačná vojna, prípadne ďalšie izraelské sabotáže proti iránskemu režimu.

Možnosť tri hovorí o reakcii Izraela v celom regióne, nielen v samotnom Iráne. Štvrtý variant by znamenal najväčšiu eskaláciu iránsko-izraelského konfliktu. Išlo by o masívny útok, napríklad na iránsky program jadrových zbraní, vojenské a politické ciele v krajine.

Ako odpovie Izrael na útok Iránu? Pozrite si rozhovor s vojenským analytikom Otakarom Foltýnom v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet