Na hlavný obsah

Viaceré krajiny odsúdili iránsky útok na Izrael. Je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia, vyhlásila Z. Čaputová

Irán tvrdí, že dosiahol všetky svoje ciele.

Viaceré krajiny odsúdili iránsky útok na Izrael. Je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia, vyhlásila Z. Čaputová
Iránski demonštranti počas protiizraelského zhromaždenia pred britským veľvyslanectvom v Teheráne. Foto: TASR/AP

Izrael opäť otvoril vzdušný priestor. Momentálne už nehrozí žiaden úder zo vzduchu. Letiská to potvrdili. Upozornili však, že letové poriadky na letisku Ben-Gurion sa môžu zmeniť. Izraelský minister obrany upozornil, že hrozba ešte nepominula a treba byť pripravený na všetky scenáre.

„Izrael dnes v noci odolal útoku stoviek rakiet a bezpilotných lietadiel. Naše obranné sily spolu s partnermi, Američanmi a ďalšími, zablokovali tento útok tým najpôsobivejším spôsobom. Celý svet dnes večer videl, kto je Irán – krajina teroru, ktorá útočí na Izrael zo vzdialenosti 1 500 kilometrov. Táto kampaň sa ešte neskončila. Musíme byť pripravení a pozorne sledovať pokyny velenia izraelských obranných síl a pripraviť sa na všetky scenáre,“ uviedol minister obrany Izraela Yoav Gallant.

Iránska armáda v nedeľu (14. 4.) oznámila, že jej útok dronmi a raketami na Izrael v odvete za smrtiaci úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku dosiahol všetky svoje ciele. TASR informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

„Operácia Čestný sľub z včerajšieho večera do dnešného rána bola úspešne dokončená a dosiahla všetky svoje ciele,“ uviedol pre štátnu televíziu náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bákerí.

Hamas pochválil útok Iránu na Izrael s tým, že ide o prirodzené právo a zaslúženú odpoveď na izraelské zločiny, píše agentúra Reuters.

Pozrite si blok Správ :24 k útoku Iránu na Izrael:

Dôvodom na spustenie tejto operáciu bolo podľa jeho slov prekročenie „červených čiar“ Izraelom, čo je pre Irán neprijateľné, píše agentúra DPA s odvolaním sa na Bákerího vyjadrenia pre iránske médiá. Irán podľa Bákerího nemá v úmysle pokračovať v tejto operácii.

Izrael vyzval, aby sa zdržal ďalšieho konania voči Iránu, čo by podľa náčelníkových slov viedlo k rozsiahlejšej odozve. Odvetný útok sa podľa Bákerího zameral na stredisko spravodajskej služby a leteckú základňu, odkiaľ izraelské stíhačky uskutočnili útok na iránsky konzulát v Damasku.

Uviedol, že obe zariadenia boli výrazne poškodené a vyradené z prevádzky. Izrael však tvrdí, že útok spôsobil len menšie škody, pripomína AFP.

Irán útočil stovkami dronov

V Jeruzaleme v noci na nedeľu zneli sirény vzdušného poplachu i výbuchy po zásahoch protivzdušnej obrany, výstrahu počuli tiež obyvatelia ďalších miest Izraela, ktorý čelil rozsiahlemu vzdušnému útoku zo strany Iránu. Útok nakoniec zrejme nepriniesol veľké škody. Výrazne však zostril napätie v už tak nepokojnom regióne.

Irán za uplynulú noc proti Izraelu vyslal vyše 300 dronov a rakiet, uviedla izraelská armáda s tým, že 99 percent z nich zostrelili.

Nočná operácia, ktorú iránska armáda nazvala „Skutočný sľub“, je odpoveďou na nedávny úder proti iránskemu konzulátu v Damasku, kde 1. apríla zomrelo viacero významných predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Iránska misia pri OSN akciu označila za reakciu na „opakované zločiny“ židovského štátu, uviedla, že USA musia zostať mimo a ak Tel Aviv „neurobí ďalšiu chybu“, bude vec možné považovať za uzavretú. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však vo vyhlásení po začiatku útoku uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety.

V Izraeli médiá s odvolaním sa na záchrannú službu zatiaľ hovoria len o jednom ťažko zranenom beduínskom dieťati a s odvolaním sa na armádu o drobných poškodeniach na jednej leteckej základni na juhu krajiny.

USA proti odvete

Spojené štáty budú proti akejkoľvek odvete Izraela proti Iránu za jeho nočný útok, povedal v nedeľu podľa nemenovaného zdroja serveru Axios americký prezident Joe Biden izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Podľa Bidena si Izrael v noci pripísal víťazstvo, pretože Irán na jeho území nezasiahol žiadny cenný cieľ. Teherán varoval Izrael, aby sa neuchyľoval k odvete, a pohrozil mu v takom prípade ešte väčším útokom, píše agentúra Reuters.

Biden povedal izraelskému premiérovi, že sa to stalo vďaka spoločnému úsiliu Izraela, Spojených štátov a ďalších krajín. Medzi nimi bolo aj Francúzsko, informoval armádny hovorca Daniel Hagari.

Netanjahu podľa amerického zdroja, na ktorý sa odvoláva Axios, odpovedal, že rozumie, keď mu Biden oznámil, že nepodporuje odvetnú akciu proti Iránu a že Spojené štáty sa do takejto akcie nezapoja.

Americký minister obrany Lloyd Austin podľa agentúry Reuters odkázal Teheránu, aby okamžite zastavil ďalšie možné útoky. Spojené štáty si vojnu s Iránom neželajú, ale „nebudú váhať, ak pôjde o ochranu amerických jednotiek v regióne a o podporu izraelskej obrany,“ povedal.

Izraelu by teraz najviac pomohlo, keby Snemovňa reprezentantov schválila balík pomoci, uviedol líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer.

Iránsky útok na Izrael odsúdila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Irán a jeho spojencov vyzvala, aby útoky okamžite zastavili.

Zasadne Bezpečnostná rada OSN

Na mimoriadnom zasadnutí sa v nedeľu pre iránsky útoku na Izrael zíde Bezpečnostná rada OSN. Podľa denníka The New York Times to uviedlo zastúpenie Malty, ktorá rade v súčasnosti predsedá.

O zvolanie schôdzky požiadal izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan. Na sociálnej sieti X napísal, že „iránsky útok je vážnou hrozbou pre celosvetový mier a bezpečnosť a očakávam, že Rada použije všetky nástroje na to, aby podnikla proti Iránu konkrétne kroky“. Zasadanie sa bude konať o 16.00 h miestneho času (22.00 h SELČ).

Správanie Iránu odsúdil generálny tajomník OSN António Guterres. „Vyzývam na okamžité zastavenie tohto nepriateľského konania. Som hlboko znepokojený pre veľmi reálne nebezpečenstvo devastujúcej eskalácie v celom regiónu,“ uviedol šéf OSN vo vyhlásení.

Guterres vyzval všetky strany na maximálnu zdržanlivosť, aby zabránili rokovaniam, ktoré by mohlo viesť k veľkým ozbrojeným konfrontáciám na viacerých frontoch na Blízkom východe.

K výzvam ku zdržanlivosti sa pripojila aj Saudská Arábia. „Vojenská eskalácia“ a jej možné dopady ju znepokojili, uviedlo ministerstvo zahraničia tejto blízkovýchodnej krajiny. Zdôraznilo, že je potrebné, aby bezpečnostná rada OSN prevzala zodpovednosť za udržiavanie medzinárodného mieru a bezpečnosti. A to najmä na Blízkom východe, ktorý je v tomto ohľade veľmi citlivý.

Podľa Rijádu je dôležité zabrániť ďalšiemu prehĺbeniu krízy, pretože v prípade, že by sa situácia zhoršila, hrozia „strašné následky“.

Reakcia NATO

Severoatlantická aliancia v nedeľu taktiež odsúdila iránsky nočný útok na Izrael. Označila ho za „eskaláciu“ napätia v regióne a všetky zúčastnené vyzvala na zdržanlivosť. Informovala to tom agentúra AFP.

„Odsudzujeme nočnú eskaláciu zo strany Iránu, vyzývame na zdržanlivosť a pozorne sledujeme vývoj situácie. Je nevyhnutné, aby sa konflikt na Blízkom východe nevymkol spod kontroly,“ uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

Rokovanie G7

Lídri krajín G7 v nedeľu jednomyseľne odsúdili bezprecedentný nočný útok Iránu na Izrael. Zúčastnené strany zároveň vyzvali na „zdržanlivosť“. Na platforme X to uviedol predseda Európskej rady Charles Michel. Informovala agentúra AFP.

„Jednomyseľne sme odsúdili bezprecedentný útok Iránu na Izrael,“ uviedol Michel a apeloval na zdržanlivosť zúčastnených strán. „Budeme naďalej vyvíjať všetko úsilie na dosiahnutie deeskalácie (napätia). Čo najskoršie ukončenie krízy v Gaze, najmä okamžitým prímerí, by (situácii) výrazne prospelo,“ dodal.

Obdobne sa vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. „My, lídri G7, sme dnes čo najdôraznejšie odsúdili bezprecedentný útok Iránu na Izrael. Vyjadrujeme solidaritu a podporu občanom Izraela a opätovne potvrdzujeme náš záväzok voči bezpečnosti tejto krajiny. Budeme sa ďalej snažiť o stabilizáciu situácie,“ uviedla taktiež na platforme X.

Následne bolo zverejnené aj oficiálne vyhlásenie lídrov G7, ktorí v nedeľu zasadali prostredníctvom videokonferencie. Vyjadrili v ňom plnú podporu Izraelu. Irán a jeho predstaviteľov vyzvali, aby prestali s útokmi, pričom dodali, že sú pripravení prijať ďalšie opatrenia v reakcii na „destabilizačné iniciatívy“.

Lídri G7 zároveň sľúbili, že budú spolupracovať s cieľom dosiahnuť, aby sa k Palestínčanom v Pásme Gazy dostávalo viac dodávok humanitárnej pomoci.

„Posilníme svoju spoluprácu s cieľom ukončiť krízu v Gaze, vrátane pokračovania v úsilí o dosiahnutie okamžitého a udržateľného prímeria a prepustenia rukojemníkov zadržiavaných Hamasom, a vo zvýšenej miere budeme poskytovať humanitárnu pomoc Palestínčanom v núdzi,“ dodali v spoločnom vyhlásení.

Izrael o ďalšom postupe

Vedenie izraelskej armády po nočnom vzdušnom útoku z Iránu hodnotí situáciu a diskutuje o plánoch ďalšieho postupu. Uviedla to nad ránom armáda podľa amerického denníka The New York Times (NYT).

Izraelskí činitelia denníku povedali, že na nočný útok Irán použil celkovo 185 dronov a 36 striel s plochou dráhou letu. Vypustil tiež 110 balistických striel. Väčšinou priamo z iránskeho územia, aj keď malé počty boli vypustené z Iraku a tiež z Jemenu, uviedol denník.

Šéf štábu izraelských síl Herci Halevi hodnotia nočné udalosti spoločne s veliteľmi letectva a zástupcami operačného veliteľstva a vojenských spravodajcov. Napísal NYT s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády.

Americký Inštitút pre štúdium vojny si podľa listu The Times of Israel (ToI) všimol, že nočný iránsky útok mal spoločné črty s tým, akým spôsobom teraz Rusko pri svojej agresii na Ukrajine používa drony a strely.

„Rusko na Ukrajine experimentovalo s kombináciami balistických striel a striel s plochou dráhou letu spoločne s iránskymi dronmi,“ poznamenal inštitút.

Krajiny vyzvali k zdržanlivosti

Čína po iránskom dronovom a raketovom útoku na Izrael vyzvala ku pokoju a zdržanlivosti, uviedlo ministerstvo zahraničia v Pekingu. Podľa čínskej diplomacie ide o rozšírenie konfliktu v Pásme Gazy.

„Čína vyzýva dotknuté strany, aby zachovali pokoj a zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii napätia,“ uviedlo čínske ministerstvo zahraničia. Súčasnú sitbuáciu považuje za „rozšírenie konfliktu v Gaze“ a uhasenie tohto konfliktu je hlavnou prioritou.

Egypt a Saudská Arábia vyjadrili znepokojenie a zúčastnené strany vyzvali na zachovanie zdržanlivosti, informuje TASR podľa ich vyjadrení na sociálnej sieti X a správy agentúry AFP.

 Egyptské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo hlboké znepokojenie a žiadalo maximálnu zdržanlivosť. Egypt bude podľa vyjadrenia ministerstva v spojení so všetkými stranami konfliktu v úsilí o vyriešenie situácie. Ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie tiež vyjadrilo znepokojenie a žiadalo strany konfliktu o zachovanie zdržanlivosti.

Viacerí útok odsúdili

Predstavitelia Európskej únie, Kanady a Nemecka v nedeľu odsúdili útok Iránu na Izrael. „EÚ rázne odsudzuje neprijateľný útok Iránu voči Izraelu,“ napísal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Označil to za neslýchané stupňovanie napätia a vážnu hrozbu pre regionálnu bezpečnosť.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová útok odsúdila a vyzvala Irán a jeho spojencov, aby tieto útoky okamžite zastavili. „Všetci účastníci sa teraz musia zdržať ďalšieho stupňovania a pracovať na obnovení stability v regióne,“ uviedla.

Nemecko podľa ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej rázne odsudzuje útok, ktorý môže spôsobiť zmätok v celej oblasti Blízkeho východu. Takisto vyzvala Irán a jeho spojencov, aby s útokmi čím skôr prestali a vyjadrila solidaritu s Izraelom.

Kanadský premiér Justin Trudeau pre médiá uviedol, že Kanada útok Iránu odsudzuje a stojí po boku Izraela. Solidaritu a oddanosť Izraelu čeliacemu útokom vyjadrila aj kancelária kanadského prezidenta Javiera Mileia. Na útok reagovali aj Spojené štáty, Francúzsko, Čína a ďalšie krajiny.

Izrael vedie vojnu proti teroristickému hnutiu Hamas ovládajúcemu Pásmo Gazy v reakcii na útoky bojovníkov palestínskej skupiny na izraelskom území z vlaňajšieho 7. októbra.

„Týmito nezodpovednými a neospravedlniteľnými útokmi Irán riskuje, že spôsobí v regióne plošný požiar,“ povedal o údere Iránu na Izrael Steffen Hebestreit, hovorca nemeckého kancelára Olafa Scholza. Ten v nedeľu priletel na návštevu Číny.

Nemecko podľa neho o ďalších reakciách bude diskutovať so spojencami zo skupiny G7, ktorá združuje najvyspelejšie krajiny sveta. Ich konanie na nedeľu zvolal americký prezident Joe Biden.

Útok odsúdili ďalšie krajiny

Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že je vývojom hlboko znepokojený, a jeho holandský kolega Mark Rutte vyzval na to, aby sa napätie v regióne ďalej nezosilňovalo.

„Skôr dnešný deň (v sobotu) Holandsko a ďalšie krajiny vyslali jasný a hlasný signál Iránu, aby na Izrael neútočil,“ poznamenal Rutte.

Útok odsúdilo Dánsko, nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide iránsku akciu označil za nelegálnu a podotkol, že len ďalej zhoršuje už tak veľmi napätú situáciu. Všetky strany by sa podľa neho mali správať s maximálnou zdržanlivosťou.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila „silné obavy z ďalšej možnej destabilizácie regiónu“. Taliansko práve predsedá skupine G7 a tak Meloniová na dnešné popoludnie zvolala virtuálny summit lídrov skupiny G7, ktorá združuje hospodársky najvyspelejšie krajiny sveta.

Premiér Donald Tusk uistil Poliakov, že situácia na Blízkom východe v súčasnosti nepredstavuje pre ich krajinu priame ohrozenie. „Svet je však na hrane. Preto musí byť poľský štát silný, poľský ľud solidárny, ozbrojené sily dobre pripravené a naše medzinárodné pozície stabilné,“ napísal Tusk.

Spojené arabské emiráty vyzvali na maximálnu zdržanlivosť a na riešenie konfliktov prostredníctvom dialógu a diplomacie, píše Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničia vyjadrilo znepokojenie nad eskaláciou situácie na Blízkom východe a štáty regiónu vyzvalo na „riešenie existujúcich problémov politickými a diplomatickými prostriedkami“, píše ruská tlačová agentúra TASS.

Reagujú slovenskí politici

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôrazne odsudzuje iránsky útok na Izrael. Uviedla to na sociálnej sieti X. Vyhlásila, že je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia.

Zvolený prezident SR Peter Pellegrini je hlboko znepokojený eskaláciou napätia na Blízkom východe. Verí, že medzinárodné spoločenstvo nájde diplomatické prostriedky, ako situáciu upokojiť, aby sa predišlo stratám na ľudských životoch. Uviedol to v nedeľu na sociálnej sieti.

„Hľadanie mierových riešení je výzvou pre politikov na celom svete. Zintenzívnime rokovania a nájdime diplomatické cesty, ako ukončiť vojny, ktoré spôsobujú ľudské tragédie v rôznych oblastiach sveta,“ napísal Pellegrini.

Oslavovali tisíce Iráncov

Tisíce Iráncov v nedeľu ráno vyšli do ulíc miest, aby vyjadrili podporu pre útoky dronmi a raketami, ktoré Irán v noci na nedeľu uskutočnil voči Izraelu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Demonštranti na jednom z námestí v hlavnom meste Teherán skandovali „Smrť Izraelu!“ a „Smrť Amerike!“, píše AFP. Reagovali tým na oznámenie iránskych Revolučných gárd, ktoré hlásili začiatok operácie Čestný sľub voči Izraelu. Účastníci zhromaždení mávali iránskymi a palestínskymi zástavami.

Ľudia sa zhromaždili aj pri hrobe generála Kásema Solejmáního v meste Kermán v južnej časti krajiny. Solejmání zomrel pri americkom útoku dronmi v Iraku v januári 2020. Demonštrácie sa konali aj v ďalších iránskych mestách.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet