Na hlavný obsah

Ako rozpoznať podvodnú ponuku na investovanie? Slováci doplácajú na chamtivosť a nízku gramotnosť

Niektorí uveria falošným videám, iní nevyžiadaným mailom.

Ako rozpoznať podvodnú ponuku na investovanie? Slováci doplácajú na chamtivosť a nízku gramotnosť
Ilustračná snímka burzy. Foto: RTVS

Takmer štvrtina Slovákov sa stretla s ponukou podvodníkov na podozrivé investovanie. Desatina z nich aj prišla o peniaze. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS.

Odborníci potvrdili, že finančná gramotnosť, čo sa týka, investovania, je na Slovensku nízka. Niektorí uveria falošným videám, iní nevyžiadaným mailom, či podvodným telefonátom.

Prieskum agentúry FOCUS ukázal , že približne štvrtina populácie má skúsenosti s podozrivou ponukou, ktorá ponúka rýchly zárobok.

Ako rozoznať podvodnú ponuku na investovanie zisťovala v Správach RTVS redaktorka Monika Maťová:

„Ak sa teda štvrtina ľudí stretla s takouto ponukou, tak minimálne desatina z nich nakoniec naletela. To znamená – stratila finančné prostriedky. Šesťdesiat percent stratilo do 1 000 eur, ale 40 percent stratilo viac ako 1 000 eur,“ hovorí sociológ z agentúry FOCUS Martin Slosiarik.

„Ľudia naletia preto, lebo u nich existuje taká vlastnosť, ktorá sa volá chamtivosť. Niektoré firmy zneužívajú túto vlastnosť, aby nalákali ľudí na investície, ktoré zaváňajú podvodom. Prvé indície sú, že niekto sľubuje neprimerane vysoké zisky, hovoríme o ziskoch, ktoré sa pohybujú v stovkách percent ročne. Okamžite ruky preč a utekať od takýchto investícií,“ radí analytik, PARTNERS INVESTMENTS Maroš Ovčarik.

„Najvhodnejšie pre bežného občana sú pravidelné investície. Pokojne môžem začať menšími čiastkami, aby som videl, ako sa tá investícia bude správať,“ hovorí analytik Finančného kompasu Matej Dobiš.

Analytici zdôrazňujú, že pri investovaní je kľúčová trpezlivosť. Ak si chcete byť istí, že nenaletíte podvodníkom, skontrolujte si, či na spoločnosť s ktorou komunikujete, dohliada Národná banka Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika