Na hlavný obsah

Senior prišiel o milión. Myslel si, že mu s investíciou radí český expremiér Andrej Babiš

Stal sa obeťou deepfake videa.

Senior prišiel o milión. Myslel si, že mu s investíciou radí český expremiér Andrej Babiš
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Senior z českého Olomouca naletel na deepfake video, ktoré bolo vytvorené s pomocou umelej inteligencie. Myslel si, že mu s investíciou radí český expremiér Andrej Babiš. Informoval o tom portál Novinky.cz.

Reagoval na pokyny a prišiel o viac ako milión českých korún (takmer 40-tisíc eur). V piatok (12. 4.) to pre portál potvrdila policajná hovorkyňa Ivana Skoupilová. Podľa zistení webu podvodníci zneužili Andreja Babiša s pomocou umelej inteligencie.

Muž (72) polícii povedal, že koncom januára tohto roku videl na sociálnej sieti reklamu, v ktorej známy český politik vyzýval ľudí, aby investovali prostredníctvom investičnej platformy.

„Keďže reklama vyzerala dôveryhodne, muž neváhal a klikol na odkaz, ktorý ho presmeroval na formulár, kde zadal svoje telefónne číslo. Seniora následne telefonicky kontaktoval muž s východoeurópskym prízvukom a presvedčil ho, aby poslal registračný vklad, s čím súhlasil,“ uviedla hovorkyňa.

Následne si senior na pokyn páchateľa nainštaloval do svojho počítača program AnyDesk, o ktorom si myslel, že prostredníctvom neho budú komunikovať. V skutočnosti však ide o program, ktorý umožňuje vzdialený prístup k počítaču.

Umožnil prístup do svojho konta

Po nainštalovaní programu ho neznámy muž nasmeroval, aby sa prihlásil do internetového bankovníctva. Senior sa riadil pokynmi, čím podvodníkovi umožnil prístup do svojho konta.

Neskôr si muž všimol prevody väčších súm zo svojich účtov a začal sa pýtať, no páchateľ ho rýchlo presvedčil, že ide o investície.

Obeti sa začali ozývať ďalší muži

Obeti sa začali ozývať ďalší muži, ktorí ho neustále presviedčali, aby investoval viac a viac. Neustále žiadosti o ďalšie peniaze v mužovi vyvolali podozrenie a obrátil sa na políciu, kde celú vec nahlásil.

„Neznámi páchatelia pripravili dôverčivého muža v priebehu troch mesiacov od začiatku o viac ako milión korún,“ povedala Ivana Skoupilová.

Českí kriminalisti začali v prípade trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestných činov podvodu a neoprávneného opatrenia, falšovania a pozmeňovania platobného prostriedku, za čo v krajine hrozí až osem rokov za mrežami.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet