Na hlavný obsah

Bitcoin dosiahol historické maximum. Jeho hodnota ešte bude rásť, tvrdia odborníci

Napomôcť by tomu mala regulácia z EÚ.

Bitcoin dosiahol historické maximum. Jeho hodnota ešte bude rásť, tvrdia odborníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najznámejšia kryptomena bitcoin dosiahla pred niekoľkými dňami historické maximum a to viac ako 73-tisíc dolárov. Aktuálne je to o niečo menej. Odborníci však hovoria, že jeho hodnota bude ďalej stúpať. Napomôcť by tomu mala aj regulácia, ktorú prijala Európska únia.

Kryptomeny sú digitálne peniaze. Vznikli na rýchle a jednoduché platby bez potreby spolupracovať s bankou. Človek si ich môže nakúpiť na burzách, alebo v bitcoinmatoch.

„Nemáme žiadne peniaze v peňaženke, ale všetky tie mince, napríklad bitcoiny, ktoré máme, máme niekde v online peňaženke, ako keby v online internetbankingu, sa používajú najmä na transakcie,“ vysvetlil analytik Trader 2.0 Jakub Kraľovanský.

Kryptomene bitcoin, ale aj obchodovaniu s týmito menami sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Dôvod, prečo hodnota najznámejšej kryptomeny, bitcoinov stúpa, je, že ich je len obmedzený počet a to 21 miliónov.

„Nikdy ich nebude viac, máme teda len obmedzené množstvo. Čím viac ľudí ich bude používať tak tým, že ich je obmedzené množstvo, tak tým pádom by mala cena rásť. Myslím si, že ten nákup predaj bude fungovať vždy. V každom momente bude existovať aspoň jeden človek na svete, ktorý ho bude chcieť predať,“ pokračoval Kraľovanský.

Za zámenu sa musí zaplatiť daň

Ak sa človek rozhodne, že kryptomeny chce zameniť za reálne peniaze, môže ich zameniť. Musí z nich však uhradiť daň. „Bitcoiny môžem za skutočné peniaze vymieňať hocikedy, v priebehu jednej sekundy,“ vysvetlil Kraľovanský.

Ľudia sa v prípade investovania do kryptomien obávajú najmä toho, že prídu o peniaze. Treba sa preto najprv poradiť s odborníkmi. Na trhu je totiž veľa podvodných reklám. „Študovať, sledovať videá a hlavne vždy sa spoliehať na seba, a ten sedliacky rozum. Pamätajte nikdy vám nik zadarmo nič nedá,“ radí zakladateľ Bitcoinmatu Ján Krájča.

Na základe nových európskych pravidiel by mohli o pár rokov kryptomeny ponúkať aj banky. Kryptomenový trh a banky by boli tak navzájom prepojené. Dohľad nad celým procesom bude mať Národná banka Slovenska.

„Pokiaľ sa niektorá zo slovenských bánk rozhodne poskytovať služby kryptoaktív, jej klient si bude môcť zakúpiť krytoaktíva priamo vo svojej banke. Momentálne sú to z veľkej časti také oddelené svety,“ dodal finančný expert z Národnej banky Slovenska Daniel Ďuriač.

Podľa informácií Národnej banky, slovenské banky majú záujem o poskytovanie služieb v oblasti kryptomien.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet