Na hlavný obsah

R. Fico chce za predsedu NR SR A. Danka. Hlas-SD nesúhlasí, poukázal na koaličnú zmluvu

Premiér to uviedol v relácii RTVS Sobotné dialógy.

R. Fico chce za predsedu NR SR A. Danka. Hlas-SD nesúhlasí, poukázal na koaličnú zmluvu
Na snímke zľava Andrej Danko (SNS) a Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer, RTVS

Moment, ktorý rozhodol prezidentské voľby, bolo stretnutie, ktoré zorganizoval Andrej Danko (SNS), myslí si predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Pre vládnu koalíciu by podľa neho bolo najlepšie, keby práve Danko nahradil Petra Pellegriniho (Hlas-SD) na poste predsedu Národnej rady (NR) SR. Uviedol to v sobotnej (13. 4.) diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Pellegrini poveril v pondelok (8. 4.) výkonom právomocí predsedu parlamentu súčasného podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD).

„Absolútne najlepším riešením pre Slovensko by bolo, keby vo vládnej koalícii vznikla dohoda, aby prezidentom bol Peter Pellegrini, predsedom vlády by bol Robert Fico a predsedom parlamentu by bol Andrej Danko. Volíte tri Svätoplukove prúty, ktoré by potom fungovali, ukázala by sa mimoriadna stabilita vládnej koalície,“ myslí si Fico.

Dodal, že podľa koaličnej zmluvy patrí post predsedu NR SR strane Hlas-SD, preto zdôraznil potrebu dohody. Fico podotkol, že Danko takúto požiadavku nepredložil a ide o jeho osobný politický názor. Téme nového predsedu NR SR sa koalícia podľa jeho slov bude venovať až o niekoľko týždňov až mesiacov.

Hlas-SD s Ficom nesúhlasí

Strana Hlas však tento názor nezdieľa. Pripomína, že koalícia sa riadi platnou koaličnou zmluvou, ktorá vychádza z pomerov po parlamentných voľbách. Po prezidentských voľbách sa podľa Hlasu-SD tieto pomery nezmenili.

 „Vládna koalícia sa riadi platnou koaličnou zmluvou, ktorá stanovuje rozdelenie zodpovednosti vládnych strán vrátane pozície premiéra,“ uviedlo tlačové oddelenie Hlasu-SD.

Zmluva podľa strany vychádza z pomerov v Národnej rade SR po parlamentných voľbách a tieto pomery sa po prezidentských voľbách nijakým spôsobom nezmenili. Hlas-SD zdôraznil, že voľba prezidenta nebola súčasťou koaličnej zmluvy.

Danko v pondelok (8. 4.) hovoril o tom, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa.

Agresivitu a vulgárnosť odmieta

Prezidentské voľby začali maľovať úplne novú etapu na slovenskej politickej scéne, uviedol Fico. Myslí si, že to už bolo vidieť po 30. septembri na voličoch opozície. Vysvetlil, že voliči nekoaličných strán, najmä PS, podľa neho neuznávajú demokratické výsledky volieb, ak nedosiahnu výsledok, ktorý chcú.

Súčasnú mieru agresivity a vulgarizmu odmieta a domnieva sa, že pochádza výhradne z prostredia Progresívneho Slovenska a SaS. „K tomu sa pridávajú denník Sme, Denník N a Aktuality. Situácia je tak vyhrotená, že môže dôjsť k fyzickému útoku na vládneho politika,“ obáva sa predseda vlády.

Ambície má vyhrať aj voľby do Európskeho parlamentu a zdôraznil, že sa chce pokúsiť aby koaliční kandidáti mali dokopy viac hlasov ako opozícia.

Hovoril aj o podpore Petrovi Pellegrinimu. Smer mu ju vraj urobil na mieru podľa špecifík vzťahu Smeru a Hlasu. Podľa Fica by mal byť nadstranícky, ale bol by rád, keby mu „politické srdce búšilo doľava“. Premiér očakáva normálnu spoluprácu.

Myslí si, že za Andreja Kisku a Zuzany Čaputovej sa z prezidentského paláca vytváralo opozičné mocenské centrum. Ak by občania za prezidenta zvolili Ivana Korčoka, premiér si myslí, že by to bolo ešte evidentnejšie.

Pavol Gašpar a novela Trestného zákona

Existujú špekulácie, že by Pellegrini stiahol novelu Trestného zákona z Ústavného súdu (ÚS). Fico poprel, že by o tom s novozvoleným prezidentom komunikoval. Do jeho rozhodnutí zasahovať nechce. Bol by však rád, keby ÚS rozhodol o ústavnosti novely čím skôr. Pripomenul zmeny v Česku.

„Koľko kriku bolo okolo znižovania trestných sadzieb a dnes Česká republika ide presne tou istou cestou. Pri všetkých ekonomických trestných činoch dáva také trestné sadzby, že budú môcť uložiť podmienečný trest alebo dokonca peňažný trest,“ skonštatoval predseda vlády.

Vláda SR navrhla na nového šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavla Gašpara. Do funkcie riaditeľa vymenúva prezident a prezidentka Zuzana Čaputová sa touto otázkou nezaoberala. Gašpar, ako povedal Fico, stále zostáva kandidátom vlády na post riaditeľa SIS. S Pellegrinim o tom však nehovoril.

„Jedno je však jasné. Kandidát, ktorý je dnes námestníkom na SIS a súčasne je poverený riadením tejto inštitúcie, prešiel bezpečnostnou previerkou a spĺňa všetky podmienky na to, aby bol riaditeľom SIS. Veľmi ma prekvapilo, v akom krátkom čase sa dostal do problematiky a ako kvalitne riadi túto inštitúciu,“ dodal Fico.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko