Na hlavný obsah

Radikálny protifajčiarsky zákon: Británia chce zakázať fajčenie pre budúce generácie

Členovia parlamentu legislatívu posunuli do druhého čítania.

Radikálny protifajčiarsky zákon: Británia chce zakázať fajčenie pre budúce generácie
Ilustračná snímka cigarety a vaporizéru. Foto: Unsplash/koláž RTVS

Britský parlament posunul do druhého čítania zákon, ktorého cieľom je zakázať predaj tabakových výrobkov a elektronických cigariet ľuďom narodeným po 1. januári 2009. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Legislatíva by zakázala predaj cigariet, iných tabakových výrobkov aj vaporizérov. Zákon prešiel vďaka podpore 383 poslancov, proti hlasovalo 67. Ak sa zákon napokon schváli, pôjde o jeden z najprísnejších na svete, pripomenula BBC.

Prvá nefajčiarska generácia

Britský konzervatívny premiér Rishi Sunak oznámil návrh zákona o tabakových a netabakových fajčiarskych výrobkoch (Tobacco and Vapes Bill) minulý rok.

Úrady hovoria, že ak zákon prejde, vznikne prvá „nefajčiarska generácia“. Momentálne je nelegálne predávať cigarety ľuďom mladším ako 18 rokov. Zákon zakáže legálny predaj tabaku už aj tým deťom, ktoré tento rok oslávia 15. narodeniny.

Fungovať bude tak, že veková hranica na zakúpenie cigariet sa každý rok navýši. Nakoniec nebude predaj legálny pre nikoho v populácii. Zákon zároveň obmedzí aj príchute elektronických cigariet, ktoré sú medzi mladými veľmi populárne. Cieľom je zabrániť deťom, aby sa stáli závislými od nikotínu.

Odporcovia zákona, medzi ktorými je aj skupina lobujúca za práva fajčiarov FOREST, tvrdia, že jeho schválenie posilní čierny trh a bude sa k dospelým „správať ako k deťom“. Bývalý premiér Boris Johnson minulý týždeň zákon označil za „úplne šialený“.

Sunak čelí nespokojnosti niektorých libertariánsky zmýšľajúcich členov vlastnej strany, ktorí návrh označujú za „nekonzervatívny“. Aj napriek tomu sa však očakáva, že dolná snemovňa britského parlamentu zákon bez problémov schváli, keďže ho podporuje aj opozičná Labouristická strana.

Zákon vraj inšpiroval podobný návrh, o ktorom sa diskutovalo na Novom Zélande ešte počas úradovania bývalej premiérky Jacindy Ardernovej. Nová vládna koalícia daný návrh začiatkom tohto roka zrušila, udáva agentúra AP.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet