Na hlavný obsah

Bizarný zákon v Čečensku: Príliš rýchlu aj pomalú hudbu zakázali. Sú však aj výnimky

Ruská hymna pod tento výnos nespadá.

Bizarný zákon v Čečensku: Príliš rýchlu aj pomalú hudbu zakázali. Sú však aj výnimky
Diktátor Čečenska Ramzan Kadyrov. Foto: Unsplash/RTVS

V Čečensku, autonómnej republike na južnom cípe Ruskej federácie, schválili výnos upravujúci povolené hudobné tempo. Nesmie byť príliš rýchle ani pomalé, môže mať od 80 do 116 úderov za minútu. Podľa týchto pravidiel by mala byť zakázaná aj ruská hymna, tá má však výnimku. Informoval o tom spolupracovník RTVS v Moskve Jiří Just.

Diktátor Čečenska Ramzan Kadyrov ozrejmil, že ruská hymna sa prijatím tohto výnosu nezakáže. Zákon by sa nemal týkať ani populárnych ruských piesní alebo hudobných motívov. Priblížil, že sa týka len čečenskej ľudovej tvorby.

„Avšak sa už objavili informácie, že v Čečensku sú na zozname niektoré populárne piesne, ktoré sú príliš rýchle. Ruské pesničky sú skutočne v Čečensku v ohrození,“ priblížil Just.

Doplnil, že ide svojím spôsobom o cenzúru a prenasledovanie ľudí. Úradníci čečenského ministerstva pre záležitosti mládeže totiž dostali koncom marca príkaz, aby na sociálnych sieťach hľadali narušiteľov čečenských tradícií.

Za takéto porušenia by ich zrejme zatkla polícia a ako je podľa Justa v poslednej dobe zvykom, museli by nahrať video, v ktorom by sa za svoje konanie ospravedlnili.

Nejde o novinku

Podľa hudobného publicistu Juraja Čurného však vo svete nejde o novinku. Pripomenul, že Taliban v zmysle veľmi extrémistického výkladu Koránu hlása, že sa hudba zakazuje.

„Napríklad v Iráne, ženy nesmú spievať sólo, pretože tým údajne vzbudzujú neželané chúťky, môžu spievať len v zbore. Čo sa týka akéhokoľvek obmedzenia v hudbe, ide o súčasť dejín. Čím autokratickejší, čím väčšia diktatúra, tým väčšia chuť niekoho úplne presne a nezmyselne stanovovať, ako má hudba znieť,“ pokračoval Čurný.

Pripomenul, že v 30. rokoch nacisti dôsledne odmietli akýkoľvek vplyv hudby černošských umelcov a autorov.

Pozrite si celý rozhovor v relácii Aktuálne :24 so spolupracovníkom RTVS v Moskve Jiřím Justom a s hudobným publicistom Jurajom Čurným:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet