Na hlavný obsah

Cena sa nemení, tovary sa scvrkávajú: V Maďarsku upozorňujú na nový typ inflácie

V tamojších obchodoch platí heslo "stop scvrkávaniu tovarov".

Cena sa nemení, tovary sa scvrkávajú: V Maďarsku upozorňujú na nový typ inflácie
Nákupný košík s nákupom. Foto: TASR/DPA

Najnovší prehľad maďarského úradu na ochranu spotrebiteľov prišiel s dlhým zoznamom tovarov, pri ktorých síce nestúpla cena, zmenšil sa však ich objem. V tamojších obchodoch tak platí heslo „stop scvrkávaniu tovarov“. Píše o tom ekonomický portál Portfolio.

Pracie prostriedky, sladkosti, smotana, tvaroh, kefír, syry a ešte mnoho ďalších tovarov možno kúpiť v obchodoch za nezmenenú cenu, avšak so zmenenou, samozrejme, zníženou hmotnosťou či objemom.

Obchody s obratom vo výške aspoň 2,5 milióna eur už od januára musia zákazníkom tieto zmeny oznamovať v podobe červeného výkričníka na polici. Portfolio uvádza základný príklad – populárny nealkoholický nápoj predávali donedávna v litrovom prevedení, avšak teraz je v trištvrte litrovej fľaši s nezmenenou cenou.

Na policiach sa teda pri ňom nachádza červený výkričník, ktorý má zákazníkov upozorniť na tento trik. Cieľom vlády bolo týmto opatrením zamedziť takzvanej inflácii zo scvrkrnutia. V databáze Úradu pre potravinovú bezpečnosť sú uvedené aktualizované údaje.

Z nich vyplýva, že tablety do umývačky riadu sa zmenšili o 15 percent. Z obľúbeného druhu domácej smotany sa stratilo 30 gramov. Alebo je tu známa značka zmrzliny, ktorú predávali v nanukovej podobe po tri kusy v škatuli. Teraz tá istá cena skrýva iba dva kusy.

Portofolio vyslovuje pochybnosť či táto metóda varovania zákazníkov prispeje k celkovému znižovaniu inflácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet