Na hlavný obsah

Ceny benzínu a nafty budú na Slovensku naďalej rásť, hoci inflácia spomaľuje. Analytik vysvetlil, čo za tým stojí

O inflácii a cenách ropy hovoril analytik trhov Marek Nemky.

Ceny benzínu a nafty budú na Slovensku naďalej rásť, hoci inflácia spomaľuje. Analytik vysvetlil, čo za tým stojí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inflácia sa na Slovensku naďalej spomaľuje. Spotrebitelia to však na pohonných látkach nepociťujú – ceny benzínu a nafty stále prudko stúpajú. Stojí za tým viacero faktorov. V RTVS o nich hovoril analytik trhov Marek Nemky.

Ceny benzínu a nafty sa odvodzujú od cien surovej ropy. Tie na svetovom trhu momentálne rastú, keďže je ropy nedostatok. Navyše, teplejšie počasie podnecuje cestovanie a reálne príjmy, aj na Slovensku. Dopyt po nej sa teda nezmenšuje.

„Máme tu niekoľko mesiacov pretrvávajúce geopolitické riziko. V sobotu (13. 4.) Irán zaútočil na Izrael, čo je negatívny fundament v prípade ropy. Keby sme videli ďalšiu eskaláciu, ceny ropy nám budú naďalej rásť a musíme predpokladať, že sa to odrazí aj na cenách na čerpacích staniciach,“ vysvetlil Nemky.

Protichodným faktorom, ktorý by mohol tlačiť ceny benzínu a nafty nadol, je vývoj v Spojených štátoch. Dopyt po pohonných látkach v USA klesol, čím narástli ich zásoby. Ceny ropy by tým mohli klesať. „Uvidíme, ktorý faktor bude prevyšovať,“ povedal Nemky.

Analytik Marek Nemky v relácii Aktuálne :24 hovoril o inflácii aj o cenách ropy:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika