Na hlavný obsah

Dôchodcovia si možno prilepšia o niekoľko stoviek eur. Rozhodnú o tom poslanci na aprílovej schôdzi

Návrh už schválil parlamentný sociálny výbor.

Dôchodcovia si možno prilepšia o niekoľko stoviek eur. Rozhodnú o tom poslanci na aprílovej schôdzi
Ilustračná snímka seniorky. Foto: RTVS

Poslanci budú už na aprílovej schôdzi hlasovať o trinástom dôchodku. Návrh schválil parlamentný sociálny výbor. Ak ho schváli aj plénum parlamentu, dôchodcovia si prilepšia o niekoľko stoviek eur.

Trinásty dôchodok by po novom nemal byť sociálnou, ale dôchodkovou dávkou. „Starobní dôchodcovia by mali dostať trinásty dôchodok vo výške 606 eur. Ostatní poberatelia tiež v priemernej výške dôchodku za predchádzajúci rok s tým, že je tam v zákone poistka, že nesmie to klesnúť pod hranicu 300 eur,“ vysvetlil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Nebude to vyplácať štát, ale Sociálna poisťovňa ako verejnoprávna inštitúcia,“ uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Richter (Smer-SD).

Navrhovaný zákon prináša viaceré zmeny. Ak by napríklad opäť začali nekontrolovane rásť ceny v obchodoch, vláda by nariadením mohla vyplatiť trinásty dôchodok skôr.

„Trinásty dôchodok sa bude týkať aj bezpečnostných zborov. Na trinásty dôchodok vo výške starobného dôchodku 606 eur budú mať nárok aj invalidi, ktorí už dosiahli dôchodkový vek,“ dodal Tomáš.

„Je veľa dôchodcov, ktorí si zaslúžia zvýšenie dôchodku. Len treba pripomenúť, že takmer pol milióna dôchodcov je na hrane chudoby. Myslím si, že príspevok viac ako 600 eur veľmi uvítajú,“ povedal Richter.

Diskusii poslancov o trinástom dôchodku sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Opozícia sa hlasovania zdržala

Opozícia sa hlasovania o trinástych dôchodkoch v parlamentnom sociálnom výbore zdržala. Aj keď chce, aby seniori dostávali dôstojné dôchodky, obáva sa, že tieto výdavky dovedú Slovensko k rozvratu verejných financií.

„Každý rok nás čaká sekera vo výške 830 až 900 miliónov eur. Čaká nás ešte konsolidácia vo výške 1,4 miliardy eur. Pýtam sa, odkiaľ chce naša vláda vziať peniaze? Pretože veľkým výdavkom sú práve trináste dôchodky,“ reagovala poslankyňa Simona Petrík (Progresívne Slovensko).

„Peniaze, ktoré rozdeľujeme, nemáme. Všetci hovoria o konsolidácii rozpočtu, neviem v akom paralelnom vesmíre žije Erik Tomáš,“ uviedol poslanec a predseda sociálneho výboru Vladimír Ledecký (SaS).

„Väčšina peňazí pôjde transferom zo štátneho rozpočtu do Sociálnej poisťovne,“ priblížil minister práce Tomáš. Ján Richter očakáva, že zákon prejde hlasmi nielen vládnych, ale aj časti opozičných poslancov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika