Na hlavný obsah

Časť dôchodcov sa môže tešiť na vyššie dávky. Sociálna poisťovňa ich už začala vyplácať

Ide o vyše 160-tisíc pracujúcich dôchodcov.

Časť dôchodcov sa môže tešiť na vyššie dávky. Sociálna poisťovňa ich už začala vyplácať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Na Slovensku máme vyše 160-tisíc starobných dôchodcov, ktorí ešte pracujú. Na vyššie dávky od Sociálnej poisťovne (SP) sa môžu tešiť od tohto mesiaca. SP im každoročne za zaplatené odvody navyšuje penzie.

„Prvýkrát vyplácame zvýšenú sumu pracujúcim penzistom v ich termíne splatnosti dôchodku v aktuálnom mesiaci apríl, teda od 2. do 24. v mesiaci. A to spolu s doplatkom za obdobie od 1. januára tohto roka až do posledného dňa pred dňom splatnosti v apríli,“ uviedol hovorca poisťovne Martin Kontúr.

O vyplácaní vyšších dávok pracujúcim dôchodcom v bloku Správ RTVS v Rádiu Slovensko hovoril redaktor Lukáš Zamborský:

Väčšina penzistov pracuje preto, lebo potrebujú peniaze navyše. Ľubica Gálisová z Fóra pre pomoc starším však hovorí, že to nie je ich jediný motív.

„Ak je človek aktívny, môže byť v tej práci užitočný, má to veľký vplyv aj na jeho psychické a, samozrejme, aj fyzické zdravie. Druhá vec, samozrejme, mnohí majú nízke dôchodky, tak robia, pretože si potrebujú privyrobiť, potrebujú mať lepšiu životnú úroveň,“ priblížila Gálisová.

Sociálna poisťovňa zvýšenie penzie vykoná automaticky, nie je potrebné o ňu žiadať. Poberatelia dôchodkov riadnych, ale aj predčasných, o tom dostanú písomnú informáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika