Na hlavný obsah

Dopyt po nich stále stúpa a vyhľadávajú ich najmä muži. V Trenčianskom kraji vzniká nový študijný odbor

Na pracovnom trhu je nedostatok barbierov a barbierok.

Dopyt po nich stále stúpa a vyhľadávajú ich najmä muži. V Trenčianskom kraji vzniká nový študijný odbor
Barbier pri práci. Foto: RTVS

Muži si čoraz viac dávajú záležať na tvare účesu či brady. Stúpa preto dopyt po službách barbierov. V mestách vzniká množstvo nových prevádzok. Pracovný trh aj v tomto prípade potrebuje kvalifikovaných ľudí. Trenčiansky samosprávny kraj reflektuje na dopyt, zavádza preto študijný odbor barbier, barbierka.

Marek navštevuje barbiera tri roky. Na jeho služby nedá dopustiť. „Skúšal som aj normálne holičstvá, ale netrafili môj štýl. Odkedy chodím sem k Dominikovi, je to pre mňa lepšie,“ opísal jeden zo zákazníkov Marek Biras.

„Máme väčší cit pre pánsky strih, vieme, ako sa chlap cíti, vieme, čo chce, potrebuje,“ povedal barbier Marek Mizerák.

„Hlavne v tom servise je rozdiel, že si tu človek sadne, máme na to hodinu, buduje sa tu priateľstvo, staráme sa o brady, o vlasy. Ľudia si zvykajú na to, už chodia niektorí aj každé dva týždne,“ pokračoval barbier Dominik Brčák.

Detaily o novom študijnom odbore zisťovala v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktorka Dominika Kusá:

Prevádzok pribúda, stúpa tak dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile. „Určite by sme privítali nejaké sily tých barbierov, keďže ten dopyt je dosť silný na to, klientela je silná,“ myslí si Brčák.

„Nájsť niekoho schopného, šikovného a normálneho ľudsky je niekedy dosť ťažké,“ pokračoval Mizerák.

Trenčiansky kraj reaguje na dopyt

Trenčiansky samosprávny kraj preto rozšíri ponuku vzdelávania o učebný odbor barbier, barbierka. Študenti sa budú vzdelávať na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi.

„Škola takto reaguje na trendy v oblasti služieb a uvedený odbor by ponúkla ako prvá škola v Trenčianskom samosprávnom kraji. Má na výučbu nového odboru vytvorené vyhovujúce priestorové, materiálno-technické aj personálne podmienky,“ informovala krajská hovorkyňa Lenka Kukučková.

Škola má už uzatvorené zmluvy pre tento odbor aj na duálne vzdelávanie pre študentov v reálnych prevádzkach.

„Ponúkame akreditované kurzy, ale určite by bolo lepšie aj pre vyučujúcich, ktorí robia u nás kurzy, ak by človek prišiel so znalosťami. Lepšie by sa pracovalo. Som rád, že otvárajú tento odbor,“ uviedol Brčák.

Aktuálne je študijný odbor v experimentálnom overovaní aj na ďalších štyroch školách mimo Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny