Na hlavný obsah

VIDEO: V osade na východnom Slovensku horeli chatrče, desiatky ľudí ostali bez strechy nad hlavou

Chatrče sú pravdepodobne už neobývateľné.

V Stropkove vyhlásili mimoriadnu situáciu. Na ulici Za jarkom v noci zhorelo deväť chatrčí. Takmer 50 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. V pohotovosti je aj krízový štáb.

Plamene v noci vyhnali na ulicu celé rodiny. Prišli o všetko, ratovali najmä deti, ktoré už spali.

Horeli jednoduché chatrče nalepené na seba. Príčina požiaru zatiaľ známa nie je. „Príslušníci pomocou dýchacích prístrojov zasahovali, takže bolo veľké zadymenie. Veľa rôznych materiálov, stavby sa zrútili do seba, takže je to tam obtiažne. Prieskum sme robili termokamerami,“ priblížil veliteľ zásahu Martin Minka.

Požiaru v osade sa v Správach RTVS venovala redaktorka Diana Murdziková:

„Zhorelo im všetko – doklady, peniaze, lieky. Sú medzi nimi deti, dokonca dve imobilné osoby,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Rozsah škôd sa ukázal až ráno. Chatrče sú neobývateľné. Hasiči tu zasahovali ešte aj dopoludnia. „Dohášajú sa ešte ložiská požiaru, ktoré sú ešte niekde pod plechom,“ dodal Minka.

„Počítame škody na majetku, nepočítame škody na životoch či zdraví. Toto je pre nás najpodstatnejšie,“ zdôraznil primátor.

Prvú pomoc už rodiny dostali – jedlo i teplé nápoje. V pláne je aj dočasné bývanie v stanovom mestečku. Nateraz ich prichýlili ich rodiny.

Postihnuté rodiny si chcú svojpomocne vymurovať nové príbytky. Od mesta na ne potrebujú najmä materiál. Ide však o nelegálne stavby. Doteraz nie sú majetkovoprávne usporiadané pozemky. Na ich legalizácii už mesto pracuje.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny