Na hlavný obsah

MEDIAN SK pre RTVS: I. Korčok a P. Pellegrini majú pred druhým kolom takmer identickú podporu

Rozdiel je na úrovni 2,2 percenta.

MEDIAN SK pre RTVS: I. Korčok a P. Pellegrini majú pred druhým kolom takmer identickú podporu
Peter Pellegrini a Ivan Korčok Foto: RTVS

Postupujúci prezidentskí kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini pred druhým kolom prezidentských volieb disponujú takmer identickou podporou. Vyplýva to z modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Peter Pellegrini by podľa modelu získal podporu na úrovni 51,1 percenta voličov a stal by sa prezidentom Slovenskej republiky. Ivana Korčoka by volilo 48,9 percenta opýtaných voličov.

Agentúra MEDIAN SK však pripomína, že rozdiel v ich ziskoch je na úrovni 2,2 percenta. Štatistická odchýlka pritom dosahuje pri vyšších ziskoch hodnoty približne na úrovni 3,5 percenta.

V modeli, ktorý agentúra MEDIAN SK vyhotovila ešte pred prvým kolom prezidentských volieb pre RTVS, bola podpora Petra Pellegriniho v druhom kole na úrovni 42 percent voličov, Ivan Korčok dosahoval 36 percent.

Ďalších 12 percent voličov by „skôr volilo“ v staršom modeli Petra Pellegriniho a 10 percent by sa „skôr priklonilo“ k Ivanovi Korčokovi.

Agentúra zisťovala aj ochotu voličov zúčastniť sa na druhom kole volieb. Aktuálne dosahuje hodnotu 53 percent. Ochota zúčastniť sa na druhom kole volieb je takmer identická ako účasť v prvom kole volieb.

Zúčastniť sa na druhom kole volieb plánujú častejšie tí, ktorí v predchádzajúcich voľbách volili Maroša Šefčoviča, ale aj tí, ktorí v roku 2019 ešte nemali 18 rokov a teda právo voliť.

Účasť častejšie deklarovali aj tí, ktorí v uplynulých parlamentných voľbách volili strany Progresívne Slovensko, Smer-SD, SaS alebo Hlas-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko