Na hlavný obsah

Prieskum ukázal, koho by Slováci vybrali, ak by mohli voliť prezidenta USA

Kto by vyhral u voličov Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho?

Prieskum ukázal, koho by Slováci vybrali, ak by mohli voliť prezidenta USA
Foto: SITA/AP Photo/Darryl Webb a Mike Stewart/koláž RTVS

Slováci by si v prípade, že by mali možnosť voliť v prezidentských voľbách v Spojených štátoch, vybrali radšej Joe Bidena než Donalda Trumpa. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Prezidentské voľby sa v USA budú konať v novembri tohto roku. Hlavnými kandidátmi budú pravdepodobne súčasný prezident a demokrat Joe Biden a bývalý prezident a republikán Donald Trump.

Podporu súčasnému prezidentovi vyjadrilo 44 percent respondentov. Ďalších 34 percent by podporilo Donalda Trumpa. Až 22 percent respondentov deklaruje, že nechce alebo nevie na otázku odpovedať.

Donalda Trumpa by si spomedzi týchto dvoch kandidátov vyberali častejšie muži. Jeho podpora podľa agentúry MEDIAN SK priamo úmerne narastá s výškou veku. Naopak, podporu Joeovi Bideovi deklarujú častejšie mladší ľudia vo veku od 18 do 39 rokov alebo ľudia s vyšším dosiahnutým vzdelaním.

Voliči opozičných strán by si častejšie vybrali Joea Bidena (70 percent). Iba pre pätnásť percent opýtaných opozičných voličov by bol vhodnejšou alternatívou Donald Trump.

Viac ako polovica tých, ktorí v parlamentných voľbách volili strany vládnej koalície, by si zase vybrala republikána Donalda Trumpa (57 percent). Podporu Bidenovi vyjadrilo 23 percent voličov koaličných strán.

Voľby prezidenta v USA a na Slovensku

Tí, ktorí v čase zberu dát pre prieskum agentúry MEDIAN SK deklarovali podporu Petrovi Pellegrinimu, by podporili prevažne Trumpa (57 percent). Len pätina z jeho voličov by si vybrala Bidena.

Väčšiu podporu súčasnému prezidentovi USA Bidenovi deklarovali voliči Ivana Korčoka. Svoj hlas by mu odovzdalo 75 percent Korčokovho elektorátu. Menej ako desať percent by podporilo Trumpa.

Práve Ivan Korčok a Peter Pellegrini po sobotňajšom (23. 3.) prvom kole prezidentských volieb uspeli a postúpili do druhého kola. Ivan Korčok získal 42,51 percenta hlasov, Peter Pellegrini o necelých 5,5 percenta hlasov menej (37,02 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko