Na hlavný obsah

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze s agrodotáciami, rozhodol súd

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze s agrodotáciami, rozhodol súd
Ľubica Rošková počas súdneho pojednávania na Špecializovanom trestnom súde. Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalá politička Smeru Ľubica Rošková je podľa sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vinná v kauze s agrodotáciami. Samosudca jej uložil trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní päť rokov.

Pôdohospodárskej platobnej agentúre má obžalovaná nahradiť škodu vo výške takmer 152-tisíc eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Prokurátor i obhajoba avizovali podanie odvolania.

Súd uznal Ľubicu Roškovú za vinnú zo spáchania trestných činov poškodzovania finančných záujmov EÚ a subvenčného podvodu. Čiastočne modifikoval obžalobnú právnu kvalifikáciu, čím sa znížila trestná sadzba.

Súd sa priklonil k spodnej hranici trestnej sadzby s maximálnou dĺžkou skúšobnej doby. „Možno vyvodiť záver, že žiadosti o platby, o ktoré táto spoločnosť žiadala, boli neoprávnené,“ podotkol samosudca Milan Cisarik.

Na predošlom hlavnom pojednávaní obžalovaná zdôraznila, že trvá na oslobodení spod obžaloby. Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Ladislav Masár, naopak, považoval za preukázané, že sa Rošková dopustila trestnej činnosti popísanej v obžalobe.

Podaná obžaloba sa týka podozrení z pokračovacieho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a trestného činu subvenčného podvodu. Firma exposlankyne parlamentu za Smer-SD mala podľa obžaloby neoprávnene poberať agrodotácie. Ide o žiadosti z rokov 2016 a 2017. Prípad sa vyšetroval od roku 2018.

Súdne pojednávanie s exposlankyňou Smeru-SD Ľubicou Roškovou sledoval pre Správy RTVS redaktor Oliver Remiaš:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko