Na hlavný obsah

Proces s bývalou poslankyňou Smeru Ľ. Roškovou sa blíži ku koncu. Obvinenia z podvodu stále odmieta

Samosudca odročil hlavné pojednávanie na 16. apríla.

Proces s bývalou poslankyňou Smeru Ľ. Roškovou sa blíži ku koncu. Obvinenia z podvodu stále odmieta
Na snímke bývalá poslankyňa Ľubica Rošková na súde. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) sa končí proces s bývalou poslankyňou parlamentu Ľubicou Roškovou. Čelí obžalobe za podvod za to, že si neoprávnene uplatnila dotácie na poľnohospodársku pôdu. Doteraz na pojednávania nechodila, v piatok (12. 4.) však prišla vypovedať a zopakovala, že sa cíti nevinná.

V kauze exposlankyne Roškovej, obvinenej zo subvenčného podvodu a poškodzovania ekonomických záujmov Európskej únie, na súde v Pezinku čítali záverečné reči. Za spôsobenú škodu vo výške 150-tisíc eur, jej prokurátor navrhol sedem rokov väzenia a finančnú náhradu škody.

„Obžaloba nie je postavená na tom, či bol nejaký pozemok správne obrábaný, ale či vôbec bol obrábaný. Kontrola konštatovala viacročnú nečinnosť a vôbec charakter toho porastu vylučoval, že by tam niekoľko rokov bolo niečo robené,“ vyhlásil prokurátor Generálnej prokuratúry SR Ladislav Masár.

Súdnemu procesu s Ľubicou Roškovou sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Ondrej Urban, právny zástupca Ľubice Roškovej, oznámil súdu, že jeho klientka sa vzdala konateľstva vo firme Agro Porúbka, cez ktorú získala dotácie. Obhajoba tak chcela konanie na súde zastaviť. Sudca vylúčil spoločnosť Agro Porúbka na samostatné konanie.

„Sudca vylúčil právnickú osobu práve z toho dôvodu, aby ustanovil, kto ju bude zastupovať v samostatnom konaní,“ dodal Masár.

Rošková prebrala farmu na konci roka 2016 a ako na súde vyhlásila, pre zdravotný stav bývalého majiteľa a ročné obdobie, keďže farmu kupovala v zime, odmietla skontrolovať stav pozemkov. Preto nevedela, že žiada dotácie aj na sporné parcely. Asfaltovú plochu prekryla maštaľným hnojom, konštatovali kontrolóri z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

„Vyjadrí sa môj právny zástupca, keď sa toto všetko skončí,“ povedala Rošková. Spoločnosť Agro Porúbka je medzičasom v konkurze a bez majetku. Po prednesení záverečných rečí samosudca odročil hlavné pojednávanie na 16. apríla. Mal by vyhlásiť rozsudok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko