Na hlavný obsah

Indonézske úrady po erupcii sopky Ruang vydali varovanie pred cunami, uzavreli aj letisko

Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11-tisíc ľudí.

Indonézske úrady po erupcii sopky Ruang vydali varovanie pred cunami, uzavreli aj letisko
Na snímke výbuch sopky Ruang v Indonézii. Foto: Profimedia

Indonézske úrady vo štvrtok (18. 4.) vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11-tisíc ľudí, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

Na Ruangu, stratovulkáne v provincii Severné Sulawesi, bola prvá erupcia zaznamenaná v utorok pred 22.00 h miestneho času a dvakrát v stredu v skorých ranných hodinách, uviedli vulkanologické a geologické úrady tejto krajiny ležiacej v juhovýchodnej Ázii.

Úrady medzičasom zvýšili varovanie pred sopečnou činnosťou na najvyšší stupeň. Obávajú sa tiež, že časť sopky by sa mohla zrútiť do mora a spôsobiť cunami ako pri erupcii v roku 1871.

V roku 2018 totiž erupcia sopky Anak Krakatau spôsobila cunami pozdĺž pobrežia Sumatry a Jávy po tom, čo časti hory spadli do oceánu. O život prišlo 430 ľudí.

Indonézia, rozľahlé súostrovie, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet