Na hlavný obsah

J. Kubiš bude voliť P. Pellegriniho, potvrdil pre RTVS. Ľuďom však nechce radiť, koho majú voliť

Za ľudí a P. Dubovský zasa podporili I. Korčoka.

J. Kubiš bude voliť P. Pellegriniho, potvrdil pre RTVS. Ľuďom však nechce radiť, koho majú voliť
Neúspešní prezidentskí kandidáti (zľava) Ján Kubiš a Patrik Dubovský. Foto: TASR/Jakub Kotian, Martin Baumann

Neúspešný prezidentský kandidát Ján Kubiš bude voliť Petra Pellegriniho. Potvrdil to pre RTVS. Ľuďom nechce radiť, koho majú voliť, ale vyzval, aby prišli v sobotu (6. 4.) k urnám.

Strana Za ľudí a neúspešný kandidát na prezidenta Patrik Dubovský zasa podporujú v druhom kole prezidentských volieb Ivana Korčoka. Spoločne o tom informovali na stredajšej (3. 4.) tlačovej konferencii.

„Budem ho sám voliť a dovolím si aj vyzvať a poprosiť voličov, ktorí ma volili, ale aj voličov s konzervatívnym a kresťanským svetonázorom a zameraním, aby volili aj rozumom a volili Ivana Korčoka,“ uviedol Dubovský. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová takisto vyzvala ich voličov, aby išli voliť a podporili Korčoka.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Kubiš získal v prvom kole 2,03 percenta hlasov voličov, Dubovský 0,71 percenta.

Vládna koalícia potvrdila podporu Pellegrinimu

Pellegrinimu oficiálne vyjadrili v prezidentských voľbách podporu aj koaliční partneri. Informovali o tom lídri strán Smer-SD Robert Fico a SNS Andrej Danko na spoločnom tlačovom brífingu. Podotkli, že všetky koaličné strany v druhom kole volieb podporujú Pellegriniho.

Slováci si podľa Fica zaslúžia prezidenta, ktorý bude krajinu reprezentovať suverénne a sebavedome, bude bojovať za slovenské národno-štátne záujmy a bude presadzovať Ústavou SR prikázaný charakter Slovenskej republiky ako suverénneho, právneho a sociálneho štátu.

„Smer-SD, Hlas-SD a SNS sú ako politické strany vládnej koalície presvedčené, že prezidentský kandidát Peter Pellegrini tieto náročné kritériá na výkon funkcie hlavy štátu spĺňa, a preto mu vyslovujú plnú podporu,“ vyhlásil.

Spolu s Pellegrinim vyzval občanov, aby sa na voľbách zúčastnili. Danko verí, že Pellegrinimu sa v sobotu podarí poraziť zlo, ktoré podľa neho predstavuje kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

Končiacej sa predvolebnej kampani a podporám jednotlivých kandidátov sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

PS zopakovalo podporu pre Korčoka

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo ľudí zúčastniť sa druhého kola prezidentských volieb. Opakovane vyjadrilo podporu kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Šéf PS Michal Šimečka si myslí, že výsledok bude tesný, a preto bude podľa neho záležať na každom hlase. Apeluje, aby prišli voliť aj ľudia zo zahraničia a tí, ktorí tak v prvom kole volieb neurobili.

„Ivan Korčok je kandidátom, ktorý bude nezávislý, ktorý má jasné hodnoty, ktorý ukázal aj vo svojej profesionálnej kariére, že má obrovské skúsenosti a schopnosti na poli medzinárodnej politiky. A zároveň zostáva verný svojim názorom a postojom,“ povedal Šimečka na stredajšej tlačovej konferencii.

Kandidát Peter Pellegrini podľa neho popiera svoje predchádzajúce názory a postoje na zahraničnú i vnútornú politiku. „Bol by prezident bez názoru, bez jasného postoja, prezident, ktorému záleží viac na tom, aby poslúžil vláde a Robertovi Ficovi, než na tom, aby slúžil občanom SR,“ myslí si šéf PS.

Slovensko podľa neho potrebuje nezávislého a nadstraníckeho prezidenta, ktorý by mal vedieť spolupracovať, ale ak to bude treba, tak aj pomenovávať problémy krajiny.

Volebná kampaň pred druhým kolom sa končí v stredu o polnoci. „Je veľmi dôležité, aby sme si v najbližších dvoch dňoch dávali pozor na podpásové útoky, falošné správy či videá a porušovanie moratória tak, ako sme toho boli svedkom pred minuloročnými parlamentnými voľbami,“ vyhlásil Šimečka.

Matovič: Pellegrini je človek bez hanby a svedomia

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič vyjadril pred druhým kolom podporu Ivanovi Korčokovi. Označil ho za človeka, ktorý verne slúži vlasti. Podľa Matoviča má chyby, ale nie zákerný. Pellegriniho označil za „človeka, ktorý je bez hanby, cti, svedomia, človeka, ktorý má rád luxus a 20 rokov verne slúžil mafii“.

„Zlo zvíťazí, len ak dobrí ľudia neurobia nič. Zlo menom Pellegrini zvíťazí, len ak dobrí ľudia v sobotu neprídu voliť. My v hnutí Slovensko v sobotu voliť pôjdeme a budeme voliť Ivana Korčoka, aby sa zo Slovenska nestala krajina, z ktorej mladí ľudia budú utekať do sveta a nechajú tu žiť len opustených rodičov,“ povedal Igor Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko