Na hlavný obsah

VIDEO: Juhovýchod Ázie sužujú horúčavy. Filipíny pozatvárali školy, v Mjanmarsku namerali takmer 50 stupňov

Išlo o najvyššiu aprílovú teplotu v histórii.

ZDROJ: AP

Filipínska vláda v pondelok (29. 4.) nariadila štátnym školám, aby pre pokračujúce horúčavy prešli v nasledujúcich dňoch na diaľkovú výučbu. Vysoké teploty totiž v triedach spôsobujú nebezpečné podmienky, informovala agentúra Reuters.

Pocitové teploty na súostroví už niekoľko dní prekračujú 40 stupňov. Uzávierku všetkých škôl do štvrtka (2. 5.) oznámil pre horúčavy aj Bangladéš. V Mjanmarsku zaznamenali v nedeľu (28. 4.) najvyššiu aprílovú teplotu v histórii merania, a to 48,2 stupňa. Uviedla to agentúra AFP.

„Tá horúčava je teraz extrémna,“ povedal filipínsky stredoškolský študent Kirt Mahusay. „Horúco mi spaľuje kožu, nie je to klasická letná horúčava, ktorá sa dá vydržať,“ opísal svoje pocity.

Filipínske úrady už minulý týždeň ľuďom odporučili, aby čo najmenej chodili von. Evidovali uzávery škôl, ktoré sa dotýkali viac ako 3,5 milióna žiakov. Teraz vláda zaviedla diaľkovú výučbu plošne, aby deti nechodili do tried, ktoré sa môžu preplniť a ktoré vo väčšine prípadov nemajú klimatizáciu.

Štátna meteorologická služba očakáva, že v metropole Manila sa teplota vyšplhá tento týždeň k 37 stupňom. Maximálna pocitová teplota, ktorá sa odvíja tiež od relatívnej vlhkosti vzduchu či rýchlosti vetra, sa podľa predpovede bude držať na rekordných 45 stupňoch. Pôjde teda o nebezpečnú úroveň.

Horúčavy tiež ohrozujú dodávky elektriny na najväčšom filipínskom ostrove Luzon.

Školy uzavrel aj Bangladéš

Zatvorenie všetkých škôl v krajine pre horúčavy nariadil aj Najvyšší súd v Bangladéši. Stalo sa tak deň po tom, ako sa už raz zatvorené vzdelávacie zariadenia v krajine znovu otvorili.

V mjanmarskom meste Čauk, ktoré sa nachádza v centrálnej časti krajiny, v nedeľu namerali 48,2 stupňa. To je rekordná aprílová teplota od začiatku záznamov spred 56 rokov, oznámila dnes barmská meteorologická služba.

V druhom najväčšom mjanmarskom meste Mandalaj dosiahla v nedeľu teplota 44 stupňov. A v ekonomickej metropole krajiny Rangúnu bolo 40 stupňov .

V strednej a severnej časti Thajska odporučil meteorologický úrad ľuďom, aby sa nezdržiavali dlhší čas vonku. Agentúra Reuters s odvolaním sa na thajské ministerstvo zdravotníctva uviedla, že za posledný mesiac zomrelo v Thajsku na úpal či úžeh 30 ľudí.

V metropole Bangkoku predpovedajú teploty presahujúce 40 stupňov. Rekordná vedra by na Filipínach a v Thajsku mohla podľa meteorológov pretrvať do budúceho týždňa.

Teploty medzi 40 a 44 stupňami namerali cez víkend tiež v niektorých lokalitách v severnej a centrálnej časti Vietnamu, píše Reuters.

Ľudia v Ho Či Min hľadajú útočisko pred vedrom v nákupných centrách a na ďalších klimatizovaných miestach, uvádzajú štátne médiá. Vietnamský meteorologický ústav vydal varovanie pred lesnými požiarmi, dehydratáciou a zdravotnými problémami súvisiacimi s horúčavami. Varovania pred horúčavami vydali tiež úrady v Malajzii a Singapure.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet