Na hlavný obsah

Ukrajine chýbajú vojaci. Chce prinútiť mužov v zahraničí, aby sa vrátili domov

Úrady chcú späť tých, ktorí sa vyhli prvej mobilizácii.

Ukrajine chýbajú vojaci. Chce prinútiť mužov v zahraničí, aby sa vrátili domov
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci. Foto: RTVS

Situácia ukrajinských vojsk na fronte má sklon sa zhoršovať. Uviedol to veliteľ armády Olexandr Syrskyj. Kyjev sa pritom všemožne snaží vrátiť zo zahraničia bojaschopných mužov.

Mnohí utiekli počas vojny, iní žijú v Poľsku, Česku či na Slovensku už dlhé roky. Majú tu rodiny, prácu a platia dane. Kyjev však dočasne zastavil konzulárne služby pre ukrajinských mužov v mobilizačnom veku. Teraz majú problém.

Pod hľadáčik ukrajinských úradov sa majú dostať najmä muži, ktorí odišli do zahraničia, aby sa vyhli mobilizácii. Z nových nariadení sú znepokojení aj muži s legálnym pobytom mimo Ukrajiny.

„Veľvyslanectvo je jediné miesto, kde môžem požiadať o nový pas. Ak mi ho neobnovia, musím sa vrátiť domov, kde mi hrozí nástup na vojenskú službu. V Česku mám pritom oficiálny trvalý pobyt, platím dane a teraz mám problém,“ povedal Ukrajinec žijúci v Česku Mykola.

„Prijali sme opatrenia na obnovenie spravodlivého zaobchádzania s mužmi v mobilizačnom veku na Ukrajine aj v zahraničí. Bude to fér,“ vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ukrajina po vypuknutí ruskej invázie v roku 2022 zakázala mužom vo veku od 18 do 60 rokov opustiť krajinu. Týka sa to takmer päť miliónov osôb. Mnohí z nich sa však už dávno pred vojnou usadili v zahraničí.

Ako postupuje mobilizácia na Ukrajine zisťovala v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktorka Klaudia Mikolášová:

Bez pečiatky v pase ich deportujú

„Ukrajina ich nemôže repatriovať násilím. Môže ich deportovať iba krajina, v ktorej sa zdržiavajú,“ informoval poslanec ukrajinského parlamentu Ihor Fris.

A to sa dá aj tak, že Ukrajina pozastaví konzulárne služby v zahraničí. Bez pečiatky v pase ich skrátka deportujú.

„Krajiny majú záujem si týchto Ukrajincov udržať, pretože pracovný trh si to vyžaduje. Ak bude Ukrajina požadovať ich návrat, budú sa musieť vrátiť. No mali by sme hovoriť len o tých ľuďoch, ktorí prekročili ukrajinské hranice bez povolenia odísť,“ uviedol poľský politický expert Lukasz Adamski.

Posilniť ukrajinskú armádu by mal aj nedávno prijatý mobilizačný zákon. „Budeme prísnejšie kontrolovať tých, ktorí sa vyhýbajú službe v armáde,“ podotkol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zákon sa dostal pod paľbu kritiky, pretože z neho vypadla časť o demobilizácii. To znamená, že hoci na front prídu čerstvé posily, vojakov, ktorí bojujú už dlhšie, zo služby nepustia domov.

„Vojaci si musia oddýchnuť. Musia vidieť svoje rodiny a zotaviť sa. Ako môžem bojovať a ochraňovať svoju krajinu, keď som vyšťavený do poslednej kvapky?,“ pýta sa ukrajinský vojak Artem. Zákon o mobilizácii začne platiť v máji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet