Na hlavný obsah

Prieskum ukázal, za koho budú hlasovať voliči neúspešných kandidátov z prvého kola

Prieskum vykonala agentúra MEDIAN SK.

Prieskum ukázal, za koho budú hlasovať voliči neúspešných kandidátov z prvého kola
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

K prezidentskému kandidátovi Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) sa najviac prikláňajú voliči neúspešných kandidátov Štefana Harabina (72 percent) a Jána Kubiša (51 percent). K Ivanovi Korčokovi majú bližšie voliči Igora Matoviča (65 percent). Vyplýva to z výsledkov prieskumu MEDIAN SK pre RTVS.

Voliči Krisztiána Forróa, ktorý po prvom kole prezidentských volieb podporil Pellegriniho, sú rozdelení na dva tábory, pričom prevažná časť by svoj hlas odovzdala Korčokovi (27 percent). Pellegriniho by hlasom podporilo 22 percent voličov Forróa.

Na snímke graf týkajúci sa prelivu voličov.
Prelivy voličov z 1. do 2. kola prezidentských volieb.Foto: MEDIAN SK

Tí, ktorí volili Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho pri svojej voľbe ostávajú, pričom Korčoka plánuje znovu zvoliť 93 percent a Pellegriniho 96 percent voličov.

Od Korčoka k Pellegrinimu sa odkláňa len jedno percento voličov, dve percentá sa druhého kola nezúčastnia a štyri percentá účasť v druhom kole nevedeli potvrdiť.

Pellegriniho za Korčoka vymenia dve percentá voličov, ďalšie dve percentá z nich nepríde alebo nevie, či sa volieb zúčastnia.

Minulá voľba

Ivana Korčoka najviac podporujú tí, ktorí vo voľbách do Národnej rady SR (NR SR) volili strany Demokrati (65 percent), KDH (57 percent), OĽANO (67 percent), Progresívne Slovensko (83 percent), SaS (68 percent), Sme rodina (29 percent). Podporili by ho aj tí, ktorí ešte nedovŕšili 18 rokov (45 percent).

Petra Pellegriniho preferujú voliči strán Hlas-SD (73 percent), ĽSNS (37 percent), Republika (62 percent), SNS (72 percent), Smer-SD (84 percent), Aliancia – Szövetség (44 percent) a voliči iných strán (46 percent). Hlas by mu tiež dalo šesť percent tých, ktorí ešte nedovŕšili vek dospelosti.

Na snímke graf preferencie voličov strán v parlamentných voľbách 2024.
Preferencie voličov strán v parlamentných voľbách 2024.Foto: MEDIAN SK

Tí, ktorí v prezidentských voľbách v roku 2019 podporili Zuzanu Čaputovú by dnes odovzdalo hlas Ivanovi Korčokovi (50 percent). Pre Pellegriniho by sa rozhodlo 17 percent.

Naopak, občania, ktorí v minulosti odovzdali hlas Marošovi Šefčovičovi, by ho dnes venovali Pellegrinimu (61 percent). Korčoka by podporilo len sedem percent.

Občania, ktorí v roku 2019 ešte nemali právo voliť, chcú dnes podporiť Ivana Korčoka (53 percent), Pellegriniho 21 percent.

Na snímke graf o preferenciách voličov z volieb v roku 2019.
Koho by volili voliči prezidentských kandidátov z roku 2019 dnes?Foto: MEDIAN SK

Prijateľnosť kandidátov

Opýtaní tiež odpovedali na otázku, ako veľmi sú pre nich jednotliví kandidáti prijateľní na pozícii prezidenta SR. Petra Pellegriniho by dokázalo prijať 41 percent občanov, kým Ivana Korčoka len 36 percent.

Ani jedného z kandidátov by neprijalo približne 40 percent voličov. Kým s Pellegrinim by boli spokojné skôr staršie ročníky od 40 rokov, Korčok je atraktívny skôr pre mladších vo veku od 18 do 39 rokov.

Prieskum agentúra MEDIAN SK uskutočnila v dňoch 28. až 31. marca 2024 na vzorke 1 218 respondentov.

Na snímke graf o prijateľnosti kandidátov na post prezidenta.
Prijateľnosť kandidátov na post prezidenta.Foto: MEDIAN SK

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko