Na hlavný obsah

Katolícka cirkev v Portugalsku odškodní obete sexuálneho násilia spáchaného v jej prostredí

Od roku 1950 bolo sexuálne zneužitých najmenej 4 800 maloletých.

Katolícka cirkev v Portugalsku odškodní obete sexuálneho násilia spáchaného v jej prostredí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia, ktoré bolo spáchané v jej prostredí. Portugalskí biskupi vo štvrtok (11. 4.) schválili vznik špeciálneho fondu, z ktorého sa bude odškodnenie vyplácať, informovali zahraničné agentúry.

Sumu stanoví špeciálna komisia. Podľa minuloročnej správy nezávislej komisie bolo v Portugalsku v prostredí katolíckej cirkvi od roku 1950 sexuálne zneužitých najmenej 4 800 maloletých.

Podľa špeciálneho orgánu, ktorý vytvorili portugalskí biskupi pre prípady sexuálneho násilia v cirkvi, o finančnú kompenzáciu prejavilo zatiaľ záujem 20 ľudí. Žiadosť budú môcť oficiálne podať v druhej polovici tohto roka. Šéfka orgánu Rute Agulhasová na začiatku tohto týždňa povedala serveru Público, že väčšina obetí, s ktorými hovorila, žiada peniaze na psychologickú podporu.

Do špeciálneho fondu budú prispievať všetky portugalské diecézy. Na parametroch, podľa ktorých komisia vymeria výšku odškodnenia, sa ešte pracuje, povedal predseda portugalskej biskupskej konferencie José Ornelas.

Postup sa nepáči všetkým

Zvolený postup sa nepáči Antóniovi Grossovi, ktorý je jedným zo zakladateľov organizácie Coraçao Silenciado, ktorá združuje obete sexuálneho násilia v cirkevnom prostredí. „Neviem, aké meradlo určí pre hodnotenie utrpenia ľudí,“ povedal agentúre Reuters Grosso. Podľa neho by cirkev mala vyplatiť odškodnenie plošne.

Štvrtkové rozhodnutie portugalských biskupov znamená zmenu v ich doterajšom postoji, píše agentúra AP. Predtým predstavitelia katolíckej cirkvi v tejto juhoeurópskej krajine tvrdili, že odškodnenie vyplatí len v prípadoch nariadených súdom.

Ornelas ale povedal, že odškodnenie bude možné vyplatiť aj v prípadoch, ktoré sú premlčané, alebo v prípade, že je cirkevný hodnostár podozrivý zo sexuálneho násilia už po smrti.

Katolícka cirkev v Portugalsku si nechala nezávislou komisiou vypracovať správu o sexuálnom násilí vo svojich štruktúrach. Podľa výsledkov vyšetrovania zverejnených vlani vo februári bolo od roku 1950 sexuálne napadnutých v cirkevnom prostredí vyše 4 800 maloletých.

Komisia vedená psychiatrom Pedrom Strechtom ale zdôraznila, že je skutočný počet obetí pravdepodobne vyšší. Podľa správy sa troch štvrtín prípadov sexuálneho násilia dopustili kňazi. Prípady sa odohrávali na farách, v školách či v športových zariadeniach.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet