Na hlavný obsah

Hlásajú koniec sveta a praktizujú skupinový sex. Exkluzívna spoveď bývalej členky ezoterického hnutia pre RTVS

Hnutie Allatra s projektom Tvorivá spoločnosť naberá na sile.

Hlásajú koniec sveta a praktizujú skupinový sex. Exkluzívna spoveď bývalej členky ezoterického hnutia pre RTVS
Bývalá členka hnutia Allatra Eva. Foto: RTVS

Veria na mimozemšťanov, hlásajú, že o dvanásť rokov príde koniec sveta. Ezoterické hnutie Allatra s projektom Tvorivá spoločnosť naberá na sile a čoraz viac sympatizantov získava aj na Slovensku. Na Ukrajine ich obviňujú zo schvaľovania ruskej agresie a hrozí im väzenie.

Pred aktivitami hnutia varovala Slovákov aj polícia, no ako sa nám podarilo zistiť, štát im napriek tomu pomáha. Získali sme exkluzívnu spoveď ženy, ktorá tvrdí, že jej Allatra zničila manželstvo a odhalili sme jedno z centier hnutia na Záhorí.

„Hnutie Allatra je nové náboženské hnutie. Hovoríme o poslednej dekáde, ktoré začalo vznikať okolo osoby pána Danilova,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Radovan Bránik pre reláciu RTVS Reportéri. Danilov je pôvodným povolaním chiropraktik.

„Je to veľmi zaujímavá práca aj v experimentálnom pláne,“ hovorí vo videu Igor Michajlovič Danilov. „Považujú ho za Archanjela Gabriela, za sudcu duší,“ priblížila etnologička Katarína Nádaská.

„Odišla som z Allatry, respektíve Tvorivej spoločnosti, keď sa to začalo uberať smerom, ktorý bol úplne iný. Na začiatku to bolo skôr zoskupenie ľudí, ktorí na sebe chceli pracovať, ktorí chceli spirituálny rozmer,“ priblížila pre RTVS bývalá členka hnutia Allatra Eva Hronová.

Vnútorná dezinfekcia peroxidom

„Prvýkrát sa na nás obrátili prívrženci tohto hnutia okolo roku 2020. Bola to taká tá štandardná schéma, keď sa snažili, buď vystúpiť z komunity alebo tam mali svojich rodinných príslušníkov,“ uviedol riaditeľ cirkevného odboru ministerstva kultúry Radovan Čikeš.

„Bol úplne zvedený za tým ich vodcom, bol zmanipulovaný. Slúchadlá v ušiach, neustále počúval nahrávky, 20 hodín denne,“ opisuje exmanželka člena hnutia.

„Bola pandemická situácia, zmiešavali náboženský obsah s rôznymi konšpiračnými teóriami,“ hovorí Čikeš.

„Priniesol peroxid, že máme si dávať veľkú lyžicu, dva deci perlivej minerálky, zvnútra nás to akoby vyčistí, vydezinfikuje,“ hovorí exmanželka člena.

„Hovoria o tom, že pandémie, nákazlivé choroby spôsobuje svetovláda, ktorá sa snaží zmenšiť počet ľudí na zemeguli,“ skonštatovala Nádaská. „Tvrdí, že okrem ľudského druhu žijú na svete ďalšie dva druhy mimozemšťanov, jedni sú dobrí a druhí zlí,“ dodáva Bránik.

„Ľudia, ktorí nemajú tendenciu veriť na náboženské mýty, tak pre nich nebola Allatra ako hnutie zaujímavá. Vytvorili nový projekt, ale treba povedať, že za ním stoja tí istí ľudia,“ hovorí Bránik.

„Cieľom projektu Tvorivá spoločnosť je transformácia spoločnosti zo súčasného spotrebiteľského modelu na model spoločnosti, kde život človeka je na prvom mieste,“ tvrdí člen Tvorivej spoločnosti Marek Jakubis.

Polícia varuje pred hybridnou hrozbou

„Nesúhlasí s tým, aby deti dostali akýkoľvek darček. Syn na kolenách prosil otca, aby Ježiška pustil, pretože on si tie darčeky zaslúži,“ hovorí exmanželka jedného z členov.

„Nebudú žiadne vlády, ľudia si budú vládnuť sami, budú rozhodovať tak, že každý dostane do mobilu aplikáciu a cez ňu budú hlasovať,“ opisuje Nádaská.

„Začali šíriť rôzne geopolitické veci. Napríklad, ústrednou témou dodnes je, že najviac sme ohrození klimatickou zmenou,“ hovorí bývalá členka Eva.

„Nabádali k tomu, aby sme ďalej používali fosílne palivá. Môže to byť náhoda, ale predsa ruská ekonomika a geopolitika teraz stojí na predaji fosílnych palív,“ pokračuje.

V máji minulého roka pred Tvorivou spoločnosťou a Allatrou varovala polícia ako pred hybridnou hrozbou, ktorá vykazuje známky sekty. Riziko apokalyptického očakávania, nesystémovosť a pseudovedecké pravdy, opisuje Čikeš.

„Celý projekt aj realizácia je plne v súlade so zákonmi všetkých krajín, aj s ústavou,“ ohradil sa člen Tvorivej spoločnosti Marek.

„Allatra tvrdí, že v júli 2036 bude koniec sveta, dôjde k prerazeniu zemskej kôry v Mariánskej priekope, odtiaľ sa vyvrhne magma, a to bude koniec sveta,“ povedala Nádaská.

„Scenár bol vypracovaný na základe matematického modelu,“ vyhlásil aktívny člen Tvorivej spoločnosti Robert Mikita. Dodal, že mená vedcov, ktorí to vypočítali, nemôže zverejniť pre obavy o ich bezpečnosť.

„Ak už Facebook je schopný skonštatovať, že niečo je dezinformáciou, musí ísť o veľmi ťažkú tonáž,“ myslí si Bránik. „Je to urobené, napísané, zostrihané spôsobom, ktorý navodzuje dojem spravodajskej informácie,“ zhodnotil videá skupiny marketingový expert Róbert Slovák.

„Povedali nám, že by bolo dobré, aby sme si všetci vytvorili nejaké profily, obsadili všetky sociálne siete, vytvorili niekoľko profilov, aby to šírenie išlo rýchlejšie,“ priblížila bývalá členka Eva.

Extrémna pravica, sympatizanti Putina

„Vždy to v konečnom dôsledku išlo na spoločný konsenzus ľudí, ktorí boli zapojení do projektu. V Tvorivej spoločnosti neexistuje, že musíš to spraviť,“ tvrdí člen hnutia Jakubis.

„Stáli sme mimo politiku a náboženstvo a zrazu sa začali robiť rozhovory s politikmi väčšinou z extrémnej pravice alebo sympatizantmi s Putinom,“ sťažuje sa Eva.

„Príslušníci Allatry veria, že osvietenie, spasenie, vykúpenie celého ľudstva príde z radov Slovanov a odtiaľ vyjde veľký záchranca,“ hovorí Nádaská.

„Allatra vychádza z jednej knižky, v preklade Križovatka. A tam je hlavný hrdina Nomo. My sme vedeli, v rámci spoločenstva, že to je Putin,“ pokračuje Eva.

Mikita o spomínanej knihe tvrdí, že je to čisto beletria. „Tam bolo napríklad, že bude pochádzať z troch detí, chlapcov a on jediný prežije. A jemu naozaj zomreli obaja bratia. Že bude z rodiny Spiridonov, jeho dedo sa volal Spiridon. Že si ho svet všimne na Bergedorfskom fóre v Petrohrade, tak to bolo, že dosiahne vrchol svojej kariéry v roku 2000, on sa stal prezidentom,“ hovorí Eva.

„Na začiatku je jasne uvedené, že všetky postavy a podobnosť je čisto náhodná. To znamená, že kto, v čom a koho tam vidí, to už je na jeho osobnej fantázii,“ oponuje Mikita.

„Majú svoje drobné skupinky rozdrobené na Slovensku – v okolí Brezna, na Orave, v okolí Bratislavy. Žijú akoby v komunitách,“ priblížila Nádaská.

Komunitu členov Allatry sme našli v Borskom Mikuláši na Záhorí. „Vôbec nemám o tom poznatok. Oni tam majú žiť spolu? No pekne,“ vyhlásil starosta obce Róbert Macek.

Pomohlo mi to, tvrdí člen

Členka hnutia Albína nám potvrdila, že členmi sú aj muži, ktorí opustili svoje rodiny. „Je to pravda, ale nemyslím si, že by sa to týkalo zrovna duchovna, tam už boli tie vzťahy aké boli,“ vyhlásila.

„Je tam snaha, aby celé rodiny vstupovali do toho hnutia. A toto je, samozrejme, problém, pretože veľmi často to robí rozkol v rodinách,“ myslí si Nádaská.

„Mne to veľmi pomohlo, ja som prestal piť alkohol, naladili sa vzťahy v rodine,“ tvrdí Jakubis.

„Bola som jedna z mála, ktorá ustála, že sa jej nerozpadlo manželstvo, že neprišla o priateľov, o prácu. Bolo tam veľa manželstiev, keď jeden vstúpil do Allatry a druhý s tým nesúhlasil, tak to drhlo,“ hovorí Eva.

„Synovi nosil omaľovánky, Allatráčik sa to volalo a preposielal mu videá,“ hovorí exmanželka člena hnutia.

„Ak mieria na deti, tak je to jednoznačne preto, aby ich ľahšie ovplyvnili ako dospelých,“ myslí si Slovák.

„Nie, žeby sa tam cielene nabádalo k izolácii od ľudí mimo Allatru, pretože aj Igor Michajlovič Danilov hovoril, že keď odídete, nič nevyriešite. Ale pokiaľ ste aktívne pomáhal Tvorivej spoločnosti, tak vám to zobralo všetok voľný čas. A tá rodina tým mohla trpieť,“ opisuje Eva.

„Videla som, čo to robí s ním a bála som sa, aby to nespravilo aj so mnou. Lebo to sú namotávačky. Myslím si, že Allatra chytí ľudí, ktorí sú ovplyvniteľní,“ uviedla exmanželka člena hnutia.

„Dostáva sa vám bombardovania láskou, je na to odborný termín – love bombing. Spoločnosť vás prijme, sú na vás veľmi milí, sú vlastne vašou rodinou,“ vysvetlila Nádaská.

„Dala som mu na výber, že buď pôjde cestou s rodinou, jednoznačne si vybral cestu s nimi,“ tvrdí exmanželka člena hnutia.

Financovanie hnutia

„Financovanie nie je veľmi transparentné, ale pravdepodobne to hnutie je sebestačné,“ myslí si Nádaská.

„Sama som robila nejaký čas účtovníctvo Medzinárodnému spoločenskému hnutiu Allatra a evidovala som len príspevky zo strany členov. Nebolo ich veľa, ale veľa peňazí tieklo v hotovosti,“ uviedla bývalá členka Eva.

„Od istého času sa ich finančné zdroje stali významnými, je ale otázka, či možno tieto zdroje prisúdiť nejakej externej autorite, ktorá sa snaží túto sektu využiť vo svoj prospech,“ upozorňuje Bránik.

„Ak chcete vedieť, či peniaze tiekli z Ruska a mám na to dôkazy, tak nemám,“ hovorí Eva. „Projekt Tvorivá spoločnosti ani Allatra od nikoho nechce ani korunu, všetko robia samotní ľudia, pretože to chcú robiť,“ tvrdí Jakubis.

„Agresia Putina na Ukrajinu to bol pre mňa šok. Veľa členov, rovnako ako aj ja, sme na to reagovali, že poďme okamžite odsúdiť agresiu, poďme sa dištancovať od tej knižky. Povedali nám, aby sme sa do toho vôbec neplietli,“ opisuje Eva.

„Zomierajú tam kvantá ľudí a vinní sme my všetci. Vy, ja, hocikto, lebo sme dopustili, aby tento formát spoločnosti pokračoval ďalej,“ hovorí Mikita.

„Po vypuknutí vojny sa predstavitelia presťahovali z Kyjeva pravdepodobne na územie Slovenska,“ tvrdí Nádaská.

„Mala som informácie o tom, že v apartmánoch blízko priehrady Veľká Domaša sú ubytované dievčatá z prvej skupiny, ktorým sa hovorí nebeské vtáčiky,“ priblížila novinárka portálu Seznam Zprávy Kristína Ciroková.

Podozrivý penzión na Domaši

„Akože vzlietajú ako nebeskí vtáci do neba a prinášajú sem silu Boha, ten Allat. Najviac vraj dokážu spomaľovať klimatické hrozby,“ vysvetlila Eva.

„No čo, ženy venujúce sa spoločnému sexu. Keď sa v čistote spojili, ako jeden celok vzlietali do nebies a prinášali to. Nuž nemožno to opísať slovami,“ hovorí Danilov vo videu.

„Asi Igor Michajlovič Danilov chcel legitimizovať, čo tam robí. Lebo existujú nejaké výpovede na Ukrajine bývalých členiek nebeských vtáčikov, ktoré hovorili o hromadných sexuálnych praktikách, orálnom sexe,“ tvrdí Eva.

„Rovno vám poviem, dezinformácia, lebo keby to bola pravda, prečo tá bývalá členka nepodala trestné oznámenie,“ hovoril Mikita.

Penzión na Domaši sme navštívili, no nikto nám neotváral. Zahliadli sme tu aj ženu, ktorá sa podobala na Halinu Jabločkinu, ktorá pod pseudonymom Anastasia Novych napísala knihy Allatry.

„K nám prišli ako utečenci. Každý jeden z nich je evidovaný – je ich 24. Berieme za každú osobu príspevok, ktorý je schválený od štátu,“ zdôraznil majiteľ penziónu.

„Vyplatili sme príspevok za ubytovanie odídencov v celkovej výške 386 391,50 eur,“ informovala hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

„Od začiatku sa nám javili divne. Nechceli, aby tam niekto iný býval. Mali sme tam ubytovaného kapitána z lode. Obsadili aj neobsadené izby, aby tam pri nich nikto nebol,“ opisuje starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ.

Na Ukrajine boli pod paľbou, tvrdia

Igor Danilov s rodinou žije v prenajatom dome v neďalekých Hanušovciach nad Topľou. „Je tu ubytovaný u jednej rodiny a tej rodine sa to vypláca zaňho – 5 326 eur. To je len zaňho, bolo tam deväť ľudí,“ upozornili zamestnankyne Mestského úradu v Hanušovciach.

„Polícia tam bola x-krát. Ministerstvá, všetci o nich vedia, čiže, keď je niečo, čo robia protizákonné, nech niekto koná,“ hovorí majiteľ penziónu.

„Ak bude nejaký podnet na konkrétneho poberateľa, tak, samozrejme, budeme sa ním zaoberať,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Proti Allatre v novembri minulého roka zasiahla ukrajinská služba SBU spolu s národnou políciou. Hnutie obviňujú zo schvaľovania ruskej agresie a šírenia prokremeľskej propagandy. V tom čase sa už Danilov nachádzal na Slovensku.

„Neskrývame sa, prišli sme legálne. Ocitli sme sa pod paľbou, môj dom bombardovali. Mal som dve vnútorné zranenia,“ tvrdí Danilov.

„Podozrivým hrozí trest odňatia slobody podľa najprísnejšieho článku 15 rokov až doživotie,“ uviedol pre Seznam Zprávy hovorca Národnej polície Ukrajiny Dmytro Ševčuk.

Nezákonné prenasledovanie?

„Na Ukrajine nás nezákonne prenasledujú. Obviňujú nás z niečoho, čo sme neurobili. Zakázali nás v Ruskej federácii, prenasledujú nás v Ruskej federácii,“ sťažuje sa Danilov.

„Putinovi a Ruskej federácii vyhovuje pokiaľ takéto hnutia existujú v krajinách, ktoré považuje za cieľové krajiny v zmysle vplyvových operácií, ale rozhodne nestojí o to, aby sa táto ideológia šírila aj v samotnom Rusku,“ myslí si Bránik.

„Všetky náboženské hnutia sú v Rusku zakázané, to nie je nič prekvapujúce. Tam skôr bolo veľmi prekvapivé pre všetkých, že Allatra tak dlho odolávala,“ hovorí Eva.

Príspevky na ubytovanie pre vrcholových predstaviteľov kontroverzného hnutia nie sú ich jediným kontaktom so štátnymi inštitúciami. V priestoroch zvolenskej Pôdohospodárskej platobnej agentúry organizujú besedy.

„Pôdohospodárska platobná agentúra rozbehla vnútorné šetrenie a urobila kroky k tomu, aby sa tam daná organizácia nemohla viac stretávať. Zároveň sme oficiálnou cestou požiadali danú organizáciu, aby na svojich pozvánkach nezneužívala názov agentúry,“ uviedla v stanovisku PPA.

„Myslím si, že to je rizikový faktor a že v tomto by mali byť niektoré bezpečnostné zložky štátu aktívnejšie,“ upozornil Bránik.

„Snažíme apelovať na zdravý rozum. Každý si musí vyhodnotiť, či tie informácie sú alebo nie sú pravdivé,“ hovorí Čikeš.

„Čo som sa stretla s exčlenmi Allatry alebo iných spoločností, tak niektorí mali ťažké traumy, museli vyhľadať odbornú pomoc a dodnes, po 5-10 rokov ešte z toho nie sú vonku,“ tvrdí bývalá členka Eva.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko