Na hlavný obsah

Kedysi bežec na lyžiach, dnes šéf skupiny podvodníkov. V Bratislave zadržali podozrivú osobu z Talianska

V niekoľkých európskych krajinách prebehla rozsiahla policajná akcia.

Kedysi bežec na lyžiach, dnes šéf skupiny podvodníkov. V Bratislave zadržali podozrivú osobu z Talianska
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

V Bratislave zadržali bývalého bežca na lyžiach z Južného Tirolska. Je podozrivý zo sprenevery peňazí určených Taliansku v rámci únijného fondu na oživenie ekonomiky po pandémii covidu-19. Informuje o tom agentúra APA s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

O záťahu, pri ktorom polícia v štyroch krajinách EÚ zadržala 22 ľudí kvôli podozreniu zo sprenevery 600 miliónov eur, vo štvrtok (4. 4.) informoval Úrad európskeho verejného žalobcu (EPPO).

APA uvádza, že muž zadržaný v Bratislave na základe zatykača vydaného EPPO je podnikateľ žijúci vo Verone. Je podozrivý z toho, že stál na čele medzinárodnej siete.

Policajti pri rozsiahlej akcii v Taliansku, na Slovensku, v Rakúsku a v Rumunsku zabavili majetok značnej hodnoty vrátane nehnuteľností, zlata, luxusných áut či hodiniek. Osem z 22 podozrivých je vo vyšetrovacej väzbe. Ostatných 14 je v domácom väzení. Veľká časť z nich sú „kriminálni profesionáli“, ktorí mali problémy so zákonom už v minulosti, uviedla APA.

Podľa vyšetrovateľov z EPPO patrili do skupiny ľudia so skúsenosťami pri získavaní unijných dotácií. Pomohli odviesť do množstva nastrčených spoločností desiatky miliónov eur určených napríklad na digitalizáciu či posilnenie konkurencieschopnosti talianskeho hospodárstva.

Taliansko získalo z bezprecedentného balíka najväčší podiel čítajúci vyše 190 miliárd eur v dotáciách a výhodne úročených pôžičkách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko