Na hlavný obsah

Koalícii ide len o zmenu vedenia RTVS, nový zákon dôležité veci nerieši, myslí si exminister Maďarič

Sú podľa neho veci, ktoré by mohol nový zákon zahŕňať.

Koalícii ide len o zmenu vedenia RTVS, nový zákon dôležité veci nerieši, myslí si exminister Maďarič
Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) a exminister kultúry Marek Maďarič. Foto: TASR/Pavel Neubauer, RTVS

Vláda má v najbližších dňoch prijať nový zákon o RTVS. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) avizovala, že legislatíva je už pripravená. Pripravovaná legislatíva však nerieši posilnenie verejnoprávnosti telerozhlasu, myslí si exminister kultúry Marek Maďarič.

Dôležitejšie veci, ktoré by podľa neho nový zákon mohol riešiť, je financovanie verejnoprávnej inštitúcie alebo väčšiu nezávislosť RTVS pri voľbe generálneho riaditeľa. Tieto otázky však podľa neho pripravovaný zákon nezahŕňa.

„To čo sa predostrelo, je len snaha urobiť takú zmenu, aby mohli odstrániť súčasné vedenie. Nakoniec, treba povedať, že koalícia sa týmto ani netají, Jej členovia to hovorili pred voľbami a hovoria to aj naďalej,“ uviedol Maďarič.

Pozrite si celý rozhovor z relácie Aktuálne :24 s exministrom kultúry Marekom Maďaričom:

Súčasné znenie novej legislatívy, ktorá zasiahne do fungovania RTVS, zatiaľ niekto nevie. Podľa Maďariča nejde o štandardnú situáciu. Myslí si, že takéto zmeny by nemali vznikať bez kooperácie so subjektom, ktorého sa týkajú.

„Možno môžeme byť radi, ak sa odstránia najväčšie negatíva toho zákona. Na druhej strane nevieme, čo môžeme čakať. Vyzerá to tak, že koalícia čaká na to, aby sa návrh zákona dostal do parlamentu a potom k nemu pridáva podstatné zmeny formou poslaneckých pozmeňujúcich návrhov,“ podotkol Maďarič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko