Na hlavný obsah

Návrh zákona o RTVS by mohla vláda prerokovať v stredu. Machala poprel, že by mal byť generálnym riaditeľom

Podľa premiéra si RTVS neplní verejnoprávnu funkciu.

Návrh zákona o RTVS by mohla vláda prerokovať v stredu. Machala poprel, že by mal byť generálnym riaditeľom
Premiér Robert Fico a ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) priblížila, že návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) pôjde v utorok (23. 4.) legislatívnu radu vlády.

Ak sa všetko schváli, vláda ho prerokuje na stredajšom (24. 4.) výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej. Uviedla to po pondelkovom (22. 4.) kontrolnom dni premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na rezorte kultúry. Ak tento návrh vláda schváli, ministerka sľubuje tlačovú konferenciu, na ktorom ho bližšie predstaví.

„Treba povedať, že táto televízia začína vykazovať straty. Čo však mňa najviac trápi je, že táto televízia prestala byť objektívna. Ako môže byť televízia nestranná k vládnej moci, keď s ňou vedie reálny súboj?“ pýtal sa pred novinármi premiér Fico. Narážal tým na výzvy zamestnancov RTVS a vyhlásenia generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja.

Podľa Fica si RTVS neplní svoju verejnoprávnu funkciu. „S plnou vážnosťou môžeme skonštatovať, že RTVS porušuje práva ľudí, pretože ľudia majú právo na prístup k objektívnym informáciám. A toto sa dnes nedeje,“ povedal premiér. Súčasné vedenie RTVS tieto tvrdenia odmieta.

Zároveň generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala vyvrátil špekulácie o tom, že by sa mal stať novým generálnym riaditeľom verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

„Ja sa na takúto funkciu určite nechystám. Budem naďalej na ministerstve kultúry pomáhať pani ministerke a kolegom. Budeme dôsledne dbať na to, aby nová slovenská televízia a rozhlas bola verejnoprávna, objektívna a profesionálna,“ dodal.

Gröhling: Fico chce ovládnuť RTVS

Premiér Robert Fico chce ovládnuť RTVS tak, aby to bola televízia, ktorá bude robiť propagandu. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda SaS Branislav Gröhling v reakcii na pracovnú návštevu Fica na rezorte kultúry. Šéf PS Michal Šimečka odmieta útoky premiéra na kultúrnu obec.

„Premiér a ministerka Martina Šimkovičová nepovedali, ako pomôžu slovenskej kultúre. Útočili na novinárov, menšiny, RTVS, z ktorej chcú spraviť dezinformačné médium,“ podotkol Gröhling.

Tímlíder pre oblasť kultúry strany SaS René Parák doplnil, že z tlačovej konferencie na rezorte sa nedozvedeli nič o žiadnej stratégii.

„Ministerstvo kultúry pracuje nekoncepčne, nemá záujem o žiadnu strategickú víziu, ktorú by prezentovali. Jediné, čo sme sa opäť dozvedeli, je, že treba ovládnuť inštitúcie a kontrolovať zdroje, ktoré poskytujú na slovenskú kultúru,“ povedal Parák. Nevie tiež, ako sa rezort vyrovnal s pripomienkami k novému zákonu o RTVS.

Šimečka: Urážanie umelcov je cez čiaru

Šimečka zároveň poukázal na výroky Fica o umení. To sa podľa neho nedelí na „národné“, „protislovenské“, „transsexuálne“ či „zvrhlé“.

„Urážať z pozície moci špičkových slovenských umelcov a umelkyne len preto, že kritizujú očividnú neschopnosť ministerky Šimkovičovej, alebo inak vyjadrujú svoj slobodný názor, je absolútne cez čiaru. Je to návrat do hlbokého mečiarizmu,“ skonštatoval Šimečka.

Podľa vlastných slov si váži všetkých umelcov a ľudí z kultúrnej obce na Slovensku, ktorí sa aj v neľahkých podmienkach venujú slobodnej tvorbe a jej podpore. Kultivujú náš verejný priestor a mnohí z nich skvele reprezentujú Slovensko v zahraničí.

Pozrite si záznam vyhlásenia Roberta Fica a Martiny Šimkovičovej po kontrolnom dni na rezorte kultúry:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko