Na hlavný obsah

Konferenciu konzervatívnych a nacionalistických politikov v Bruseli prerušila polícia. Súd následne povolil jej konanie

Na stretnutí má vystúpiť aj Viktor Orbán.

Konferenciu konzervatívnych a nacionalistických politikov v Bruseli prerušila polícia. Súd následne povolil jej konanie
Konferenciu konzervatívnych politikov prerušila polícia. Foto: RTVS

V Bruseli pokračuje dvojdňová konferencia konzervatívnych a nacionalistických politikov. V utorok (16. 4.)  ju na niekoľko hodín prerušil zásah polície. Súd sa postavil na stranu organizátorov a povolil jej konanie. Očakáva sa, že na stretnutí vystúpi maďarský premiér Viktor Orbán, aj bývalý europoslanec a jeden z architektov Brexitu Nigel Farage.

Príkaz na zastavenie konferencie vydal starosta mestskej štvrte, kde stretnutie zorganizovali. Obával sa narušenia verejného poriadku. Policajti prišli dve hodiny po začiatku podujatia a zablokovali vchod. Hoci nikoho ďalšieho nevpustili, samotná konferencia pokračovala.

Dianie na konferencii konzervatívnych a nacionalistických politikov v Bruseli v reportáži v Správach RTVS monitorovala Petra Vrablicová:

„Úrady sa rozhodli zastaviť podujatie. V rukách mám rozhodnutie, ktoré mám vykonať,“ uviedol policajt vykonávajúci úradné rozhodnutie.

„Jeden z dôvodov, ktorý sa uvádza v príkaze, vlastne jediný, je, že sa popoludní bude konať protiprotest, ktorý na sociálnych sieťach oznámila Antifa,“ priblížil organizátor konferencie Anthony Gilland.

Politici situáciu zneužili

V čase, keď na miesto prišli policajti, viacerí rečníci v úvodných prejavoch hovorili o tom, že podľa nich konzervatívcov umlčievajú. Situáciu neskôr využili na to, aby hovorili o diktatúre Bruselu a útoku na slobodu prejavu.

„Nezostanem, keď sem vtrhne polícia a všetkých vyvedie. Nebudem sa zapájať do bitky. Takzvanú ‚kultúru rušenia‘ som tu zažil osobne. V posledných dňoch môjho pôsobenia ako europoslanca sa mi stalo, že ma neobslúžili v reštauráciách, kaviarňach, dokonca ani v krčme. Povedali mi, že tam už nemôžem chodiť,“ povedal Farage.

„Pán Zemmour, vitajte, sme v Bruseli. Ako povedal Trump, je to ‚pekelná diera‘ a políciu využívajú ako súkromnú milíciu, aby zablokovala toto stretnutie,“ vyhlásil poslanec flámskeho parlamentu Filip Dewinter.

Incident pobúril belgických politikov

Incident vyvolal pobúrenie medzi predstaviteľmi Európskej únie aj súčasnými belgickými politikmi. Organizátori konferencie rozhodnutie napadli na súde. Dal im za pravdu a rozhodnutie starostu zrušil. Súd zdôraznil, že išlo o súkromné zhromaždenie, ktorého účastníkom nehrozilo neprimerané riziko.

„Obecná autonómia patrí medzu základné kamene našej demokracie, ale nikdy ju nemôžu postaviť nad belgickú ústavu, ktorá zaručuje slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania. Zákaz politických zhromaždení je protiústavný. Bodka,“ povedal predseda belgickej vlády Alexander De Croo.

„Ľudia predpokladajú, že nemám sympatie k tým, ktorí hlásajú nenávisť. Dôvodom zákazu však bolo udržiavanie verejného poriadku. Sme v právnom štáte. Súdy rozhodli a podujatie sa dnes uskutoční,“ dodal starosta bruselskej mestskej časti Saint-Josse-ten-Noode Emir Kir.

Starosta mestskej časti prevzal za rozhodnutie zodpovednosť. Situáciu však bude pozorne sledovať.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet