Na hlavný obsah

Koniec predčasného leta: Meteorológovia varujú pred nočnými a rannými mrazmi vo viacerých okresoch

Na horách zafúka silný vietor.

Koniec predčasného leta: Meteorológovia varujú pred nočnými a rannými mrazmi vo viacerých okresoch
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Drozd

Počasie začína ovplyvňovať po mimoriadne teplých aprílových dňoch zvlnený studený front. Kým v nedeľu (14. 4.) namerali v Hurbanove na juhu západného Slovenska takmer 30 stupňov, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) teraz v niekoľkých regiónoch výstrahou prvého stupňa varuje pred mrazmi vo vegetačnom období. Informoval o tom na svojom webe.

Mráz sa od utorka (16. 4.) 23.00 h do stredy (17. 4.) 7.00 h môže vyskytnúť na severe stredného a západnej časti východného Slovenska. Ide o okresy na Gemeri, Spiši, časti Šariša, v Tatrách, na Liptove, Zamagurí, ale aj na Kysuciach, Orave, Hornom Považí a časti Horehronia.

„Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu,“ konštatujú vo výstrahe meteorológovia. Studený front so sebou prinesie aj zrážky. Prehánky alebo dážď sa vyskytnú na severe Slovenska, SHMÚ nevylučuje ani výskyt búrok, uvádza to na sociálnej sieti.

Ústav varuje aj pred vetrom na horách. V okresoch Tvrdošín, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad platí výstraha prvého stupňa od pondelka (15. 4.) 14.40 h do utorka 8.00 h. Vietor miestami dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 km/h.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a pod.),“ upozornili meteorológovia.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko